Prins

elevisie is de kurk waar de monarchie op drijft. Dat bleek gisteren weer, nadat de NOS geheel vrijwillig direct urenlang stilstond bij het 'onverwachte' overlijden van prins Friso. Nieuwslezer van dienst Jeroen Tjepkema had zijn vakantiebaardje nog om toen hij 'een extra doorlopende uitzending' aankondigde. De komma moest je er zelf bij luisteren.

Extra doorlopende handicap: iedereen was weg, van 'deskundigen' tot aan premier Rutte, die het bij een persbericht liet. RTL's koningskijker Antoin Peeters improviseerde noodgedwongen wat zinnen vanaf zijn vakantieadres. De NOS had de mazzel dat Kysia Hekster vrij vlot in huis was.

Ze knoopte eigenhandig wat eindjes aan elkaar waarmee ze hout leek te snijden: de vakantie van Willem-Alexander en Máxima in Griekenland, de bedanktweet van Mabel en de huwelijksaankondiging van prins Jaime duidden op het onverwachte van Friso's overlijden. Die analyse gonsde de hele avond nog na uit andere monden. Toch sprak Hekster haar kernzin uit in het achtuurjournaal: 'We weten niet meer dan de RVD naar buiten heeft gebracht.'

Het is moeilijk zwijgen over de dood van een prins, zelfs als hij geen staatsrechtelijke betekenis heeft. Ooit gingen radio en tv over op een 'aangepast programma' met stemmige klassieke deunen. Dat is niet van deze tijd, maar nu klinkt louter een aanzwellend staccato van holle woorden en lege handen. Vertolkt met voorspelbare reacties en een seconde van Mabel bij Huis ten Bosch. Obligate tweets van politici die om het snelst hun medeleven betoonden. De BN'ers (Jeroen van der Boom! Gerard Joling! Henny Huisman!) die met hun medeleven op aandacht aasden.

De voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen. De beschamende voxpopjes op de markt in Bergen op Zoom. Pauline Broekema aan een wandelaar op de hei: 'Had u het verwacht?'

Niemand kon 'nee' zeggen. De omroep zelf ook niet, want de draaiboeken en profielen lagen klaar. Wéér Ad Langebent met de drie jonge prinsen, terwijl Friso zijn microfoondraad lijkt te mollen, Het huwelijk, 'de affaire-Bruinsma'. De bedroefde beelden uit Lech.

Op RTLZ: de 'rouwverwerkingsdeskundige'.

En ja, daar was het weer: ook in het buitenland was het overlijden van prins Friso nieuws. 'Kijkt u even mee naar een overzicht.'

De spiegelreflex: de buitenlandse media baseren zich op de Nederlandse nieuwsbronnen. De Nederlandse media tonen het eigen spiegelbeeld, daarbij soms fors overdrijvend over de grootte van het Nederlandse nieuws. Alsof het daarmee nog echter nieuws is; Nederland telt weer mee.

Het zinnigst was nog het ingelaste profiel In memoriam prins Friso, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Friso's 'beste vriend' Adam Anders schetste hem op een manier die we niet kenden: een intelligente, ambitieuze man vol goede raad, die vragen beantwoordde met een tegenvraag. 'Je kunt hem wel beschouwen als verlegen of arrogant, maar dat is volgens mij de stille luisteraar in hem.' De prins was 'geen goede danser' en hij lachte om eigen grappen.

RTL Boulevard riep kijkers op hun medeleven te sms'en. Albert Verlinde: 'Dan komt misschien jouw bericht, dat ook prinses Mabel sterkte zal wensen, onder in beeld.'

Dat gebeurde, en niet tegen betaling van 1,50 euro per sms, zoals Verlinde tot tweemaal toe moest ontkrachten. Een sms: 'Lieve Mabel en andere familie, heel veel sterkte. Vriendelijke groetjes, Yvonne'.

Televisie was de afvoerbuis voor ieders tranen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden