Prinsjesdag was kant-en-klare LuckyTV

De marathonregistratie van Prinsjesdag was weer goed voor vele gouden televisiemomenten.

Koninklijke familie zwaait vanaf Paleis Noordeinde.Beeld anp

De marathonregistratie van Prinsjesdag begon gisteren met een korte bijdrage van verslaggever Kysia Hekster, die op straat stond in Den Haag. Ze was iemand tegengekomen die al voor de vijftigste keer Prinsjesdag kwam vieren. Maar dat was bijzaak vergeleken met het 'nieuwigheidje' van dit jaar: de Glazen Koets die de Gouden Koets verving. Dat ging nog een ding worden. Want de Glazen Koets had een smal, hoog trappetje en dat kon wel eens problemen opleveren bij het in- en uitstappen van koningin Máxima.

Even later deden Astrid Kersseboom en Volkskrant-journalist Remco Meijer haast fluisterend, als twee snookercommentatoren, verslag van het instappen van de koninklijke familie. Eerst waren daar prins Constantijn en prinses Laurentien. Zij droeg een jurk van 'gebreide metallic jersey'. 'Een bijzondere stof', aldus Kersseboom.

Ondertussen peilde verslaggever Ardy Stemerding, enthousiast en Jack van Gelder-bruin, langs de route wat de mensen eigenlijk van de Glazen Koets vonden. Een mevrouw vond het rijtuig van Laurentien en Constantijn mooier dan dat van Máxima en Willem-Alexander. Dat was 'te klaterig'.

Toen de koning en koningin arriveerden op het Binnenhof hield Kersseboom haar adem in. 'Met een lange japon uitstappen schijnt nog een uitdaging te zijn', bouwde ze de spanning op. Maar Máxima trotseerde het lastige afstapje zoals haar landgenoot Lionel Messi uitgestoken benen.

Over tot de orde van de dag. De troonrede werd voorgedragen door koning Willem-Alexander, die zich duidelijk liet inspireren door de allerbeste meditatie-podcasts.

Toen de troonrede eenmaal voorbij was en de koning en koningin met 'juspauze' waren, konden er al voorzichtig wat reacties worden gepeild. Rutte, Asscher en Dijsselbloem moesten ergens om lachen, zag Kersseboom. 'Dan vraag je je toch af, waarom?'

Even schakelen naar Rotterdam, waar Dionne Stax bij studenten van het Alberda Collega de stemming polste. Een jongen vond de Glazen Koets ook niet zo mooi. De band met ornamenten noemde hij een 'Jip en Janneke-band'. En de hoedjes? 'Máxima had best een mooie hoed' zei studente Irma. Maar de metallic jurk van Laurentien bleek van dichtbij tegen te vallen. 'Hoe deed de koning het?' vroeg Stax aan een ander meisje. 'Heel relaxed eigenlijk.'

Het was tijd voor de koning en de koningin om weer (probleemloos) in hun koets te stappen en de terugtocht naar Noordeinde te maken. De stalmeester van de koninklijke familie reed ook mee in de stoet. Maar niet op zijn vertrouwde schimmel Mitch, vertelde Kersseboom. Mitch voelde zich niet helemaal lekker. Dus reed de stalmeester op een ander paard. Mitch was trouwens vorig jaar ook al geblesseerd, maar toen konden ze nog wel een andere schimmel vinden. Lekker, Mitch.

Het zat er bijna op. Op een zolder verderop in Den Haag zette Sander van de Pavert zijn computer aan, knakte met zijn vingers en leunde ontspannen achterover. Hij moest nog even wachten op de balkonscène, maar wist al: deze aflevering van LuckyTV was zo goed als af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden