Prinsjesdag valt dit jaar op vrijdag 16 september

Het is de belangrijkste politieke traditie van ons land. Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, rijdt de koningin in de gouden koets, spreekt ze de troonrede uit, en biedt de minister van Financiën de miljoenennota aan de Tweede Kamer aan. Maar dit jaar gaat het allemaal net even anders.

Koningin Beatrix in de gouden koetsBeeld anp

De gouden koets blijft, de troonrede ook, maar de stukken waar het echt om gaat - de plannen van het kabinet dus - worden al op vrijdag 16 september om 14.00 uur openbaar. Journalisten en Kamerleden krijgen dan de stukken, en mogen er meteen over publiceren. Jammer voor Frits Wester, gaf ook Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vanmorgen toe op Radio 1, want die kan nu niet meer triomfantelijk in RTL Nieuws met de meest gewilde Haagse primeur aan de haal.

Politieke Beschouwingen
Hiertoe is besloten op verzoek van de Kamer zelf. Die wilde meer tijd om zich voor te bereiden op de Algemene Politieke Beschouwingen, het grote debat de dagen na Prinsjesdag. Vroeger waren die Beschouwingen weken na de Troonrede, maar dat is in de huidige 24-uursmaatschappij natuurlijk niet meer van deze tijd.

Wel was er in eerste instantie het verzoek van premier Rutte en Kamervoorzitter Verbeet aan de Kamerleden om nog niet te reageren op de kabinetsplannen. Een onmogelijk verzoek; alle journalisten willen quotes, alle Kamerleden willen quotes leveren. En dus rolde er een typisch poldercompromis uit de koker. Reageren mag, debatteren niet. 'Het zwaartepunt van het politieke debat moet plaatsvinden tijdens de Politieke Beschouwingen, hier in de plenaire zaal van de Tweede Kamer', aldus Verbeet. 'Maar een eerste commentaar, dat kan.'

Troonrede
Het is wat triestig voor de koningin. Al dagenlang zijn alle plannen bekend, heeft elke politicus zijn zegje gedaan, zijn alle stukken uitgeplozen, analyses geschreven, conclusies getrokken, en pas dan mag zij de troonrede uitspreken. 'Het wordt voor de minister-president inderdaad een uitdaging om ervoor te zorgen dat de koningin iets vertelt waarvan je rechtop gaat zitten', zegt Verbeet, 'maar daar heb ik alle vertrouwen in.'

Toch zit het kabinet nu al met de regeling in haar maag. Zoveel openheid was nou ook weer niet de bedoeling. De regeling wordt volgend jaar weer teruggedraaid. Dan worden alle stukken pas weer op Prinsjesdag geleverd, en niet eerder. Ook niet onder embargo.

Goed nieuws voor alle journalisten, ze kunnen volgend jaar weer op jacht. Al is dit jaar natuurlijk de vraag; wie heeft de plannen al op donderdag 15 september in handen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden