TV-RECENSIE

'Prinsjesdag is een vertoning van makke schapen'

Onlangs las ik in NRC Handelsblad een stuk dat ik om twee redenen wilde bewaren tot Prinsjesdag. Ik vroeg me af - de eerste reden - in hoeverre dit iets zegt over de persoon in kwestie uit het artikel. Was hier sprake van een incident, of gaat het om structureel gedrag? Daarnaast wilde ik weten - de tweede reden - in hoeverre zoiets eigenlijk hoort bij alle politici.

Genoeg gepraat, het gaat om de aanhef (iets verkort) in een stuk van Thijs Niemantsverdriet en Derk Stokmans: 'De twee vliegtuigen uit Oekraïne met stoffelijke overschotten zouden weldra landen in Eindhoven. De commandant van de basis legde aan de genodigden uit waar ze zouden zitten. Het vak dat bij de live-uitzending in beeld zou komen was klein, het mocht geen VIP-parade worden. Bij het voorlezen van de namen bleek dat de fractievoorzitters niet in beeld zouden komen. Dat nieuws leidde tot ontstemming bij Alexander Pechtold. Sommigen vonden het curieus, anderen onsmakelijk. Maar wat vooral opvalt, is dat het niemand verraste. Het paste precies in het beeld van de D66-leider: een man die obsessief bezig is met beeldvorming.'

Als je zoiets leest, kun je nooit meer op dezelfde manier naar iemand kijken, zeker niet als zo iemand een kans heeft minister-president te worden. Aanvankelijk hoopte ik dat ze in Nieuwsuur of in Buitenhof even over dit wethouder Hekking-achtige gedrag zouden beginnen, maar al snel besefte ik dat het niet werd opgepikt. Kennelijk vindt men het een bijzaak, terwijl ik juist geneigd ben zoiets als een hoofdzaak te beschouwen. Kijk eens naar het presidentschap van Hollande, dat helemaal wordt ondergraven door allerlei bijzaken die allang hoofdzaken zijn geworden. Wie de obsessie van Pechtold een bijzaak vindt, begrijpt niets van democratie.

Prinsjesdag is een vertoning van makke schapen, zoals de historicus Henk te Velde onlangs schreef. Onze koning steelt de show en de parlementariërs zitten er een beetje suffig bij, terwijl dezelfde volksvertegenwoordigers toch eigenlijk het middelpunt zouden moeten zijn. Logisch dat in zo'n leegte de aandacht vooral uitgaat naar hoedjes en andere kleding. Het lijkt wel of men daar elk jaar weer meer werk van maakt. De razende reporter van NPO1 liet weten dat kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg een groene, mintkleurige jurk droeg - 'dat mogen wij wel verklappen'. Premier Rutte kwam ook nog even langs en zei tegen zijn collega-minister Dijsselbloem: 'Zo, heb jij je frak nog aan?'

Dat krijg je op zo'n Prinsjesdag zonder nieuws. Alles was al uitgelekt en de pers ging op voor een grote herhalingsoefening van zorgvuldig voorbereide vragen en antwoorden. Zelfs Alexander Pechtold kon zich niet meer naar voren dringen, om de eenvoudige reden dat er niets meer naar voren te dringen was. Alle politici kregen hun quoteje en zeiden precies wat je verwacht. Emile Roemer werd 'de enige echte oppositie' genoemd, maar ook hij bleef steken in gebruikelijke mantra's over de zwakkeren in de samenleving.

In mijn wanhoop om nog iets belangwekkends te zien liep ik mijn programmagids even langs. Op deze avond van Prinsjesdag bracht NPO1 ons ook: Opgelicht, Opsporing Verzocht, De rijdende rechter, om over Man bijt Hond en Het mes op tafel bij NPO2 maar te zwijgen.

Ik bedoel maar - allemaal programma's met toepasselijke titels. En er was natuurlijk ook voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden