Prinsjesdag: de maatschappij, dat ben jij

Participatiesamenleving

Wat een geweldig idee, de participatiesamenleving. Heeft Rutte zonder dat hij het nog weet toch een goede visie. Maar dan wel echte participatie. Niet alleen participatie in de lasten, maar ook in de opbrengsten.


We staan te popelen om een stap vooruit te zetten en deel te nemen in een echte participatiemaatschappij van werk, zeggenschap en winsten. Wordt het toch nog leuk.


Wim Keuper, Rutten


Slogan

Na Prinsjesdag dit jaar hebben wij er een nieuw woord bij: de participatiesamenleving. Ik weet niet wie deze term heeft bedacht, maar een samenleving impliceert al dat je daarin


participeert. Je kunt je namelijk helemaal niet onttrekken aan de samenleving. Zelfs als je onder een brug slaapt zonder vaste woon- of verblijfplaats maak je deel uit van de samenleving.


Herinnert u zich de reclameslogan van nota bene de overheid nog: 'De maatschappij, dat ben jij'? Kennelijk zijn er duizenden in onze samenleving die weigeren mee te doen. Alsof het een keuze is om werkloos, gehandicapt of chronisch ziek te zijn en deze mensen gewoon niet willen en de kosten voor deze enorm luxe levenshouding nu echt niet meer op te brengen zijn.


Onzin.


Sonja Dahlmans, Nijmegen


Huichelachtig

Er is een stelling die ongeveer luidt: je kunt mensen een leugen laten geloven, als die leugen maar groot genoeg is. Premier Rutte kent deze wijsheid blijkbaar ook, als je ziet wat hij zegt: 'Tweederde van de Nederlanders vindt het nu al normaal zelf initiatieven van de overheid over te nemen. Dat is geen oproep van mij, maar een constatering.


'Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat mensen die zorg nodig hebben langer thuis kunnen wonen. Als overheid willen we surfen op de golven die in de samenleving voelbaar zijn' (Binnenland, 19 september).


Met deze uitspraak suggereert Rutte dat de versoberingen in de zorg, die veel problemen veroorzaken, niet door zijn regering worden veroorzaakt, maar dat die gewenst zijn door de samenleving.


Je moet toch wel een bepaald karakter hebben om een dergelijke huichelachtige uitspraak met droge ogen te doen.


A. Turkenburg, Merselo


Geniaal

Het meesterbrein van de sociaal-democratie, Diederik Samsom, heeft de afgelopen week zijn politieke genialiteit weer eens bewezen. Als compromis aan de politiek liberale VVD heeft hij de verzorgingsstaat ingeruild voor de participatiesamenleving.


De sociaal zozeer bewogen voorzitter van de PvdA, Hans Spekman, kan de opheffing van zijn vereniging gaan organiseren. Niet alleen de ideologische veren afgeschud maar het beest, zonder verdoving, geslacht. Geniaal.


Bert Bastiaans, Amsterdam


Buurtfeest

Ik zou graag mijn kijk op de participatiesamenleving willen geven. Bij ons in de straat in het dorp Nieuw-Bergen wordt men door de buren nog geholpen, ik zelf ben rolstoelafhankelijk en wordt door buren geholpen als de nood aan de man is bij verbouwingen,vervoer naar de dokter enzovoorts.


Onze buren maken momenteel van onze douche gebruik omdat die van de buren wordt verbouwd en de sociale controle is ook nog groot, plus een keer per jaar een buurtfeest. Hier werkt de participatiesamenleving ten volle.


Wim Olthof, Nieuw-Bergen


In de war

De overgang van de verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving is geen zwart-witverandering die als een revolutie over ons heen komt. Deze uitspraak van minister Dijsselbloem op Prinsjesdag zou me gerust moeten stellen, maar hij doet het niet.


Intussen ben ik in de war geraakt, want deze rood-blauwe regering geeft mij sterk het gevoel dat ik tot nu toe in een comfortabele stoel alleen maar achterover heb geleund.


Dat ik niet mijn eigen verantwoordelijkheid heb genomen, dat ik heb meegedaan aan potverteren en dat ik boven mijn stand heb geleefd.


En om het een graadje erger te maken heb ik volgens diezelfde minister Dijsselbloem welvaart gefinancierd met schulden. Ik vind dat oneerlijke argumentatie die wordt uitgestrooid over mij én veel andere Nederlanders, alsof wij al deze financiële ellende hebben veroorzaakt. Niets is minder waar. De huidige politiek is een drama voor onze samenleving, er is amper begrip en respect voor ons als burgers.


Vandaar dat de afkeer groeiende is. En nu moeten wij ook nog veranderen in een participatiesamenleving? Dat lijkt me behoorlijk zwart-wit gedacht, minister Dijsselbloem!


George van der Zande, Den Bosch


Vermarkten

Het blijft raar; ons land was ooit de eerste republiek en nu behoort onze monarchie tot een uitstervend ras. Er zijn genoeg republikeinen te vinden in Nederland die graag naar dit feit verwijzen. Ieder jaar na Prinsjesdag voel ik de republikein ook in mij weer opborrelen: de kosten van de monarchie worden bekend.


Gelukkig wordt het salaris van onze koning iets opgekrikt. De monarchie als geheel stijgt als kostenpost. Terwijl er nog twijfels waren over de cultuurkaart (4,9 miljoen), blijft de monarchie gewoon rekenen op onze belastingcenten (7,6 miljoen). Zo gewoon is dat eigenlijk niet en ik vraag me af of het ook anders kan.


De afgelopen jaren hebben wij in Nederland zo'n beetje alles wat los en vast zat geprivatiseerd en aan de markt overgelaten, maar het staatshoofd blijft leunen op onze steun. Volgens mij hoeft dat niet.


Ten eerste kan ons staatshoofd rekenen op een groot familiefortuin (bedenk dat in die republiek de Oranjes ook al heel vermogend waren), kan hij zelf gaan werken, maar bovendien kan het koningshuis naar Talpa gaan om een realityshow te laten produceren.


Het hele leven van het koningshuis ligt toch al bij royaltydeskundigen op straat, waarom dat gegeven niet uitbuiten? Het erven van het koningschap betekent nu eenmaal dat je concessies moet doen aan de privacy. Mocht Willem dat niet willen, dan schaft hij de monarchie maar af.


Vermarkt de monarchie als een Big Brother en op die manier kunnen de miljoenen binnenstromen via de commerciële sector.


Dan zijn de burgers van die lasten af.


Nathanael Korfker, Gouda

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden