Prinses Margriet ziet recordreeks afgesloten

In de Ridderzaal komt dinsdagmiddag een einde aan de recordreeks van prinses Margriet. Die is voor het eerst sinds 1961 niet aanwezig bij het voorlezen van de Troonrede. Met 52 achtereenvolgende optredens op Prinsjesdag heeft de prinses het familierecord in handen. Oudste zus Beatrix is als prinses en als koningin weliswaar één keer meer in de Ridderzaal verschenen, maar haar reeks werd vier keer onderbroken (1957, 1959, 1968 en 1969).

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven vertrekken uit de Ridderzaal na de troonrede op Prinsjesdag 2012. Beeld anp
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven vertrekken uit de Ridderzaal na de troonrede op Prinsjesdag 2012.Beeld anp

Prinses Margriet maakte voor het eerst haar opwachting bij de opening van het parlementaire jaar in 1961. In een open koets reed ze met haar zussen Beatrix en Irene naar de Ridderzaal. Daar zaten de drie prinsessen naast hun ouders, koningin Juliana en prins Bernhard, op het podium.

Nooit overgeslagen
Margriet heeft daarna nooit meer overgeslagen; Irene viel in 1964 af door haar huwelijk met de Spaanse troonpretendent prins Carlos Hugo en Beatrix liet verstek gaan tijdens haar zwangerschappen eind jaren 60.

Ook Margriets echtgenoot Pieter van Vollenhoven bleek een trouw bezoeker van de plechtigheid op de derde dinsdag van september. Hij heeft er sinds 1967 niet minder dan 46 achtereenvolgende optredens opzitten.

Onderbroken reeksen
Koningin Juliana zag haar reeks onderbroken door de oorlogsjaren, terwijl koningin Wilhelmina ondanks 50 jaar op de troon dat aantal keren op Prinsjesdag niet haalde vanwege ziekte en politieke strubbelingen aan het begin van de 20ste eeuw. Willem-Alexander is dinsdag voor de 28ste keer aanwezig op Prinsjesdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden