Prinses Juliana overleden

Prinses Juliana is zaterdagochtend op Paleis Soestdijk op 94-jarige leeftijd in haar slaap overleden aan de gevolgen van longontsteking, gecombineerd met 'algehele verzwakking van het gestel'...

Prinses Juliana overleed in het bijzijn van drie van haar dochters, Beatrix, Irene en Margriet. Ook haar echtgenoot prins Bernhard was aanwezig. Prinses Christina landde op Schiphol kort na het overlijden van haar moeder, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote Maxima keren zeer waarschijnlijk dit weekeinde terug van hun wintersportvakantie in Lech. De datum van de uitvaart is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan woensdag 31 maart.

Premier Balkenende heeft een op radio en televisie uitgezonden toespraak gehouden naar aanleiding van het overlijden van de prinses. Balkenende sloot af met de woorden: 'Vandaag is ons land in zekere zin zijn moeder kwijt geraakt. Wij herdenken haar met groot respect en zijn dankbaar voor alles wat prinses Juliana voor ons land heeft betekend.'

De toespraak van Balkenende was kort voor uitzending enkele malen opgenomen. De NOS zond in eerste instantie een opname uit waarin een onderbreking zat. 'Betreurenswaardig', zei een woordvoerder van de omroep.

Er was voor opname van de toespraak gekozen om ervoor te zorgen dat uitzending ervan op exact hetzelfde moment op de publieke en commerciële omroepen kon beginnen.

Bij het hek van Paleis Soestdijk werden in de loop van zaterdagochtend steeds meer bloemen gelegd. De weg waaraan Soestdijk ligt, is afgesloten.

Premier Balkenende heeft rouwmaatregelen afgekondigd. Van alle rijksgebouwen wordt de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel, uitgestoken tot de dag van de uitvaartdienst en bijzetting met uitzondering van zondag.

Wat het overlijden van Juliana betekent voor Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van Juliana, en voor het op 24 april geplande huwelijk van prins Friso met Mabel Wisse Smit is nog niet bekend, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Juliana was van 1948 tot 1980 koningin der Nederlanden. Bij haar inhuldiging in de Nieuwe Kerk te Amsterdam zei ze: 'Wie ben ik, dat ik dit doen mag'. In 1980 maakte Juliana bekend dat 'haar krachten afnamen'. Haar oudste dochter Beatrix volgde haar in dat jaar op.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 trouwt ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het echtpaar krijgt vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke.

Tijdens de oorlog verblijft de koninklijke familie in Londen. Zorgen om haar jongste dochter Marijke, later Christina genoemd, die oogklachten heeft, drijven in de jaren '50 Juliana in de armen van gebedsgenezeres Greet Hofmans. Dit leidt tot problemen tussen Juliana en Bernhard, maar een constitutionele crisis wordt voorkomen.

De laatste jaren verscheen de prinses niet niet meer in de openbaarheid. Prins Bernhard maakte in 2001 bekend dat ze haar geheugen praktisch volkomen kwijt was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden