Prinses Amalia gedoopt

Prinses Catherina-Amelia, dochter van prins Willem-Alexander en Máxima, is zaterdag in de Sint Jacobskerk in Den Haag gedoopt....

Het Jordaan-water is recentelijk overgevlogen door een Israeliër, een Jordaniër en een Palestijn, alledrie vrienden van prins Willem-Alexander, die hij kent uit zijn watermanagement-activiteiten. Het doopwater uit de Jordaan heeft een grote symbolische betekenis in de geheel protestantse kerkdienst. Volgens de bijbel werd Jezus Christus gedoopt in de Jordaan en predikte Johannes de Doper er langs de oever van de Jordaan.

Onder de 1200 genodigden bevonden zich ook de ouders van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta en zijn echtgenote. Verder waren veel jongeren bij de plechtigheid aanwezig. De kerk was versierd met ruim duizend tekeningen.

Vlak voor het begin van de dienst kregen de genodigden een twee minuten durend filmpje te zien met beelden van de doop van koningin Juliana, koningin Beatrix en prins Willem-Alexander.De koningin kwam samen met de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta de kerk binnen. De dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima werd door prinses Laurentien de kerk binnengedragen.

De twee jongste zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven werden beiden vergezeld door hun vriendinnen. Het is voor het eerst dat de vriendin van Pieter-Christaan, Anita van Eijk en de vriendin van Floris, Aimee van Söhngen bij een koninklijke plechtigheid zijn.

Ter Linden hield tijdens de dienst een schriftlezing uit het Nieuwe Testament, Mattheus 25. Nadat de dominee de zegen over prinses Amalia had gesproken, spraken de peters en meters een wens voor de dopeling uit.

Prinses Victoria van Zweden hoopt dat Amalia zal genieten van het leven en prins Constatijn dat zijn nichtje ons over grenzen helpt te stappen. Martìn Zorreguieta, de broer van prinses Máxima, wenst zijn nichtje bescheidenheid, de kunst van het toegeven van fouten en daar dan ook van te leren.Vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink hoopt dat zij de kracht heeft om vooral zichzelf te blijven. Marc ter Haar, een goede vriend van prins Willem-Alexander, vindt optimisme, zelfvertrouwen en vreugde belangrijke elementen in het leven van Amalia. Máxima's vriendin en huwelijksgetuige Samantha van Welderen barones Rengers-Deane wenst tenslotte Amalia geluk, gezondheid en liefde.

Na afloop van de dienst zijn ongeveer honderd gasten vertrokken naar Paleis Huis ten Bosch waar koningin Beatrix een lunch aanbiedt.

Het huilen van een baby zorgde tijdens de doop van prinses Amalia in de Grote of Sint Jacobskerk voor enige hilariteit onder de aanwezigen. In tegenstelling tot wat sommigen dachten was het niet de hoofdrolspeelster van de doop zelf die van zich liet horen. Terwijl prinses Amalia de plechtigheid in serene rust onderging, zou volgens waarnemers uit het vak van hooggeplaatsten, de dochter van prins Bernhard jr. en prinses Annet de tweejarige Isabella het op een huilen hebben gezet.

De dienst rond de doop van Amalia blijkt achteraf gezien toch niet helemaal vlekkeloos verlopen. In de Grote of Sint Jacobskerk onstond zaterdag tijdens de dienst een flinke stank en zagen genodigden in een hoek damp opstijgen in een hoek. Oorzaak bleek een doorgebrande zekering voor de verlichting van de NOS. Een beginnende brand kon in de kiem worden gesmoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden