Prinsenoverschot

Ronald Plasterk beschrijft in zijn stukje 'het Prinsenoverschot' (de Volkskrant, 24 september) een fascinerend laboratoriumexperiment. Hij vertelt zijn collega's in het lab met veel aplomb een onzinverhaal ('waarneming: een overschot aan mannelijke royalty; verklaring: calculerend voortplantingsgedrag van koningshuizen, want doorgaan met baren als er een prinsesje geboren wordt en ophouden...

LEIDEN Andries van Helden

Op uitnodiging van Plasterk heb ik zijn proef uitgevoerd op een controlegroep alfa's in mijn omgeving. Er is inderdaad een verschil. Anders dan Plasterk werd ik ter plekke weggehoond. Zijn labjongens kwamen met theoretische twijfels, mijn alfameisjes putten in hun sarcastische commentaar uit waarneming ('er waren anders heel wat zussen nodig om aan mijn broertje te komen'), ervaring ('die truuk heeft je vader in Monte Carlo geruïneerd') en belezenheid ('met een abonnement op Vorsten Van Nu weet je wel beter'). Zelfs de welwillendste alfa's vroegen zich af hoe de blauwbloedigen hun slimmigheidje geheim hadden weten te houden voor al die andere groepen ('Chinezen', 'middenstanders') met een voorkeur voor mannelijk nageslacht.

Wat leert de proef van Plasterk? Een aplomboverschot bij bèta's? Of dat je met een bèta-opleiding je wereldvreemdheid toch nog een heel eind kunt compenseren? In elk geval kan ik me er nu iets bij voorstellen als de AWT stelt dat de redding van ons land niet uitsluitend van de harde bèta's afhangt. Wie weet kan het toch niet zo'n kwaad dat er af en toe een alfa meepraat over de Betuwelijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden