Prinsen openen dodenwake voor hun vader

Het stoffelijk overschot van prins Claus is dinsdag overgebracht van Paleis Huis ten Bosch naar Paleis Noordeinde in Den Haag...

De drie prinsen begeleidden het lichaam van hun vader op zijn tocht. Over de lijkkist lag de Nederlandse vlag gedrapeerd. De stoet arriveerde onder applaus van honderden belangstellenden die zich hadden verzameld op de Paleispromenade.

Koningin Beatrix heeft dinsdag in een speciale editie van de Staatscourant 'met grote droefheid' aangifte gedaan van het overlijden van haar man. Prins Constantijn heeft laten weten dat hij geen vlaggen wil op zijn verjaardag aanstaande vrijdag.

Prins Claus ligt opgebaard in een dichte kist in een speciaal ingerichte 'chapelle ardente'. De komende dagen is er gelegenheid om hem de laatste eer te bewijzen. Voormalige premiers van Nederland, ministers van Staat, de president van het Internationaal Gerechtshof en leden van het corps diplomatique zijn vanmiddag als eerste aan de beurt.

Daarna volgt een stoet hoogwaardigheidsbekleders onder wie bewindslieden en leden van de Eerste en Tweede Kamer. Zij defileren langs de baar en kunnen het condoleanceregister ondertekenen. Vandaag herdenken de Eerste en Tweede Kamer prins Claus in een speciale bijeenkomst.

Donderdag kunnen gewone burgers afscheid nemen van de prins. Pale

Het Haagse vervoerbedrijf HTM zet pendelbussen in tussen Paleis Noordeinde, het Malieveld en het Centraal Station. Voor minder validen rijden taxibussen. Voor de rijen wachtenden zijn dranghekken geplaatst. Burgemeester Deetman van Den Haag heeft gezegd dat voor koffie en thee wordt gezorgd.

In Den Haag wordt om één uur vandaag een noodverordening van kracht. Die geldt tot en met volgende week dinsdag, de dag van de uitvaart. In het kader van de verordening zijn straten in de buurt van Paleis Noordeinde afgesloten om plaats te geven aan de rijen wachtenden.

Op de dag van de uitvaart moeten cafés en bordelen langs de route van de rouwstoet hun deuren sluiten. Deetman doet een beroep op winkels om 's ochtends ook hun deuren te sluiten en in hun etalages soberheid en ingetogenheid in acht te nemen.

De burgemeester heeft burgers en bedrijven verder verzocht geen dingen te doen die de plechtigheden kunnen verstoren. Op de dag van de uitvaart zijn alle basisscholen in Den Haag gesloten.

H. van Oorschot, de burgemeester van Delft, waar het lichaam van prins Claus zal worden bijgezet in de Nieuwe Kerk, heeft gewaarschuwd voor grote verkeersstremmingen op de dag van de uitvaart.

Diverse op- en afritten naar Delft zullen die dag gesloten zijn. Inwoners van de stad zullen Delft moeilijk in en uit kunnen.

Delft is nog in overleg met de NS over het vervoer naar de stad. De NS is vooralsnog niet van plan extra treinen in te zetten. Wel zullen alle treinen op het traject Rotterdam-Den Haag stoppen in Delft. Delft overlegt nog met de NS of er extra maatregelen zullen worden genomen als er meer dan 35 duizend mensen op de uitvaart af komen.

In de stad worden videoschermen neergezet waarop de plechtigheid te volgen is. Delft geeft al zijn ambtenaren een vrije dag en adviseert ook scholen hun deuren te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden