Prins slaapt slecht om ‘Mozambique’

Willem-Alexander voelt zich zo geraakt door de kritiek op zijn villa in Mozambique dat hij er slapeloze nachten van heeft.

Van onze correspondent Cees Zoon

Volgens de kroonprins blijft hij zijn werk in en voor Nederland beschouwen als het belangrijkste in zijn leven, en kwetst het hem als er aan zijn intenties wordt getwijfeld.

Willem-Alexander zei dat in Mexico-Stad tijdens een gesprek met de pers aan het einde van het staatsbezoek aan Mexico. De kroonpins wil echter niet verder op de kwestie ingaan en de brief afwachten die premier Balkende volgende week aan de Kamer stuurt.

Koningin Beatrix is van mening dat de Nederlandse media een verkleurd beeld geven van de gang van zaken rond het vakantiehuis. Zij deed een oproep aan de pers om vooral eerlijk te berichten over de kwestie.

De koningin liet weten geen enkele twijfel te hebben aan de intenties van Wilem-Alexander en prinses Máxima. De kritiek die het koningshuis recentelijk ten deel is gevallen over verschillende kwesties vindt Beatrix niet leuk. Maar zij meent dat premier Balkenende afdoende antwoorden heeft gegeven.

Economische crisis en bezuinigingen hoeven niet noodzakelijkwijs te leiden tot een korting oo het inkomen van de koninklijke familie. Volgens de koningin wordt in de familie altijd goed op de kosten gelet.

De taalkundige slordigheid in de toespraak van Willem-Alexander woensdag die er toe leidde dat de kroonprins een in Mexico bijzonder grof woord gebruikte, amuseerde hem wel. Hij had de tekst van de Spaanse uitdrukking 's ochtends nog gecheckt bij Máxima, maar die bleek niet te weten dat het woord 'chingada' in Mexico ¿naar de kloten' betekent.

In de Mexicaanse media is uitgebreid bericht over het incident, doorgaans op een vrolijke manier. Het woord chingada wordt constant gebezigd maar nooit in officiële teksten of op tv.

De kroonprins reageerde op de opwinding met een vermeende oude Mexicaanse wijsheid: 'Laten we van een garnaal geen walvis maken.' In elk geval heeft zijn toespraak over klimaatverandering en de conferentie van Kopenhagen op deze manier aanzienlijk meer aandacht gekregen en weten de Mexicanen wel dat de Nederlandse kroonprins is langsgeweest.

Willem-Alexander (ANP) Beeld
Willem-Alexander (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden