Prins praat losjes over 'bedrijfsrisico'

Geen moment heeft kroonprins Willem-Alexander de afgelopen vijf dagen tijdens zijn trip naar Kroatië en Bosnië gedacht dat hij liever was thuisgebleven....

Van onze verslaggever

Jan Tromp

VALKENBURG

Willem-Alexander, vrijdagmiddag na zijn terugkeer op het militaire vliegveld Valkenburg bij Den Haag: 'Als je Nederlandse troepen uitstuurt, dan mag je ook mij uitsturen.' Het gevaar dat verbonden is aan een reis naar oorlogsgebied, deed hij af met de kwalificatie 'bedrijfsrisico'.

Hij oogde vermoeid toen hij kort na vijf uur in de deur verscheen van de brakbruine F-27 van de luchtmacht, die hij zelf had teruggevlogen vanuit Zagreb. Met de commandant van de vliegbasis aan zijn zijde, omzwermd door fotografen, wandelde hij in zijn soldatenkloffie de honderdvijftig meter van vliegtuig naar ontvangstruimte. Van opzij was een hofauto, de AA-63, naderbij geslopen voor het geval hoogheid de afstand liever per auto zou afleggen.

De kroonprins gaf een persconferentie die geen persconferentie mocht heten. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had laten weten dat Willem-Alexander 'mededelingen' zou doen over zijn dagen in Bosnië.

Voor vragen aan de kroonprins heeft de RVD een klein angstsyndroom ontwikkeld sinds enige weken geleden een rel ontstond over de ontmoeting tussen de prins en de Buitenlandse Persvereniging. Had Alexander zich daar nu wel of niet vergaloppeerd en uitgesproken dat 5 mei maar moet worden vergeten als nationale bevrijdingsdag?

Maar de prins zelf bleek zich gistermiddag van geen krant bewust. Met verstand van zaken en op informele toon ging hij in op alle vragen. Hij is anders dan zijn moeder; de voorname gereserveerdheid kent hij niet. Hij is huiselijk en met dat grote lijf van hem zelfs enigszins aandoenlijk.

Hij was in een andere wereld terechtgekomen, vertelde hij. Vooral Sarajevo en Srebrenica, 'waar helemaal niets meer werkt', hadden indruk gemaakt. De toestand had hem doen denken aan de film The day after. Intussen wenste hij toch ook een diepe buiging te maken voor de Hollandse jongens en de andere VN-soldaten die er ondanks alle misère in slagen om twee miljoen mensen min of meer permanent van voedsel te voorzien.

Willem-Alexander was vrijmoedig, althans voor een kroonprins in een gouden kooi. Of het Nederlandse bataljon na 1 juni toch niet zou moeten blijven in de moslim-enclave Srebrenica, zo luidde de vraag. In eerste instantie omzeilde de prins de politieke klippen. De minister had met de VN afgesproken, zo meldde hij naar waarheid, dat na anderhalf jaar een ander land deze taak zou overnemen.

Maar moet Nederland de verantwoordelijkheid niet blijven dragen, als andere landen het laten afweten? Willem-Alexander nam de tijd om na te denken en vervolgens de vrijmoedigheid om een beetje voor de regering te spreken. 'De minister moet beslissen', zei hij, 'maar je kan niet zo maar eruit wegtrekken en alles laten liggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.