Prins Laurent getuigt in fraudeproces

De Belgische prins Laurent heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Hasselt een getuigenis afgelegd in het proces rond de marinefraude. Het verhoor nam slechts iets meer dan een kwartier in beslag...

Van onze verslaggever

De prins legde zijn verklaring af in (gebrekkig) Nederlands. Zoals verwacht herhaalde hij bij de meeste vragen die hem voor de rechtbank werden gesteld de antwoorden die hij maandagavond al had gegeven tijdens een verhoor door de federale gerechtelijke politie. Hij verwees voortdurend naar het verslag van dat verhoor, dat overigens niet openbaar gemaakt was.

Laurent, die in de jaren negentig geld en hulp kreeg van fraudeurs bij de marine, getuigde dat hij dacht dat deze steun niet onwettig was. Hij vertrouwde zijn adviseur Noël Vaessen, die had gezegd dat de marine kon helpen bij de inrichting van zijn villa. Op de belangrijkste vraag, of Laurent wist dat de marine de rekening voor de verbouwing van zijn huis zou betalen, antwoordde de prins: 'Zo duidelijk heeft Vaessen dat niet gezegd.'

De rechter schoof dinsdagochtend de bezwaren die de procureur (officier van justitie) inbracht tegen het verhoren van Laurent opzij. De rechter wilde het verhoor van de prins zelfs meteen om 13.00 uur laten beginnen. Dat ging niet door omdat de procureur na de rechterlijke beslissing opnieuw om een schorsing vroeg.

De prins arriveerde om 9.15 uur in een zwarte vierdeurs Smart bij de rechtbank in de Lombaardstraat in Hasselt. Cameraploegen, fotografen en journalisten vlogen er op af. Maar - Belgen blijven altijd beschaafd - niemand durfde een vraag te stellen toen prins Laurent met zijn advocaat naar de rechtbank liep. Een enkel 'monseigneur!' – de aanspreektitel voor de Belgische prinsen – klonk vanachter het hekje.

De procureur wilde niet dat de prins in het openbaar werd verhoord, vanwege allerlei procedurele en praktische bezwaren. 'Ten eerste is de dagvaarding laattijdig ingediend, en is de termijn van minstens acht dagen niet gerespecteerd', aldus justitie. De verdediging had hem als getuige opgeroepen. Behalve de prins leggen dinsdag nog drie getuigen verklaringen af voor de rechtbank.

De Belgische prins Laurent (rechts) en zijn advocaat (links) arriveren dinsdagochtend bij de rechtbank in Hasselt. Een rechter bepaalde maandag dat de jongste zoon van koning Albert II moet getuigen in de fraudezaak rond het opknappen van zijn huis. (EPA) Beeld
De Belgische prins Laurent (rechts) en zijn advocaat (links) arriveren dinsdagochtend bij de rechtbank in Hasselt. Een rechter bepaalde maandag dat de jongste zoon van koning Albert II moet getuigen in de fraudezaak rond het opknappen van zijn huis. (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden