Prins gaf ontvangen Lockheed-geld toe in interview

Prins Bernhard heeft in een interview met de in 2002 overleden journalist Martin van Amerongen, dat pas na de dood van Bernhard mocht verschijnen, toegegeven dat hij smeergeld heeft ontvangen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed...

ANP

'Ik heb altijd veel geld verdiend, dus dat miljoen van Lockheed had ik niet nodig. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn?', zegt de prins. Het interview, dat Van Amerongen kort voor zijn dood schreef, is gebaseerd op gesprekken die Bernhard en de journalist tussen 1995 en 2002 hadden.

Bernhard zegt: 'Ik heb inderdaad plenty geld. Mijn geld is verdeeld over drie landen: Nederland, Amerika en Zwitserland. Alleen in Zwitserland heb ik al ruim 6 miljoen op de bank staan.'

De prins zegt dat hij van het Lockheed-miljoen het grootste deel niet gezien heeft 'en de rest heb ik weggegeven. Maar dat maakt voor de geschiedenis allemaal niet meer uit. Ik heb mij verzoend met het feit dat straks het woord Lockheed op m'n grafsteen gebeiteld zal staan'.

Bernhard doet in het vraaggesprek nog meer opmerkelijke uitspraken. Zo noemt hij zijn broer Aschwin 'een echte nazi. Al op zijn vijftiende. Die heeft trouwens een vreemde politieke ontwikkeling doorgemaakt. Hij was eerst nazi, totdat hij in de oorlog communist werd om uiteindelijk na de oorlog liberaal te worden'.

Zelf noemt de prins zich in het interview 'apolitiek'. Stemmen deed hij al lang niet meer, vertrouwde hij Van Amerongen toe. 'Ja, vroeger wel. Dat moest ik van mijn vrouw.' Prins Bernhard stemde dan naar zijn zeggen op PvdA'er Lieftinck, die na de oorlog minister van Financiën is geweest.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet donderdagavond weten niet te kunnen bevestigen dat prins Bernhard bovenstaande uitspraken ook heeft gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden