Update

Prins en prinses verkopen villa Mozambique

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben hun vakantievilla in Mozambique verkocht. Dat heeft premier Mark Rutte gisteren geschreven aan de Tweede Kamer.

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima tijdens het staatsbezoek aan Oman. © ANP Beeld
Prins Willem-Alexander en prinses Maxima tijdens het staatsbezoek aan Oman. © ANP

De prins en prinses hebben tot eind 2011 geprobeerd het huis aan een andere particulier te verkopen. Dat is 'vanwege de marktomstandigheden niet gelukt', aldus Rutte. De villa is daarom op 11 januari 'tegen een symbolisch bedrag' verkocht aan Machangulo SA, de organisatie die opereert als een Vereniging van Eigenaren en als zodanig het project op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo beheert. De precieze verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

De eigendom van de woning, de aandelen in het project en het bouwrecht op de percelen gaan daarmee over van Willem-Alexander en Máxima naar de VvE, die zal proberen het huis door te verkopen. Het financiële risico ligt bij de prins en prinses, schrijft de minister-president. Door de verkoop heeft het kroonprinselijk paar volgens Rutte 'geen enkele bemoeienis meer met het project in Mozambique.'

Willem-Alexander en Máxima kochten in 2007 vier percelen op het Mozambikaanse schiereiland. Op een van die percelen wilden ze hun droomhuis laten bouwen, door een zelfgekozen architect en aannemer. Ze wilden een vakantiehuis op een mooie rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking. Afgelopen zomer was de bouw van de villa voltooid.

Kritiek
De prins en prinses besloten de villa eind 2009 in de verkoop te doen, nadat er ophef over was ontstaan. Het paar had genoeg van de voortdurende publiciteit en de discussies over hun deelname in het vastgoedproject. Vooral in de Tweede Kamer groeide de kritiek.
Willem-Alexander had aanvankelijk een aandelenbelang in Machangulo SA. In de zomer van 2009 bracht de prins dat belang onder in de in Nederland gevestigde stichting Administratiekantoor Machangulo, om meer afstand te creëren. Deze stichting is later ontbonden.

Feitenoverzicht: Droomvilla kroonprins werd probleemproject

- 10 juli 2008: het wordt bekend dat de prins en prinses een huis willen laten bouwen op het schiereiland Machangulo in Mozambique. Het paar kiest voor Mozambique vanwege hun liefde voor Afrika, en hoopt met hun investering tevens de welvaart voor de lokale bevolking te verbeteren. Ze hebben in 2007 een belang gekocht in het project.

- 30 juli 2008: de eerste partijen in de Tweede Kamer roeren zich. De SP stelt vragen na een verhaal in HP/De Tijd, die meldde dat de plaatselijke projectontwikkelaar de lokale autoriteiten heeft proberen om te kopen door gratis huizen voor hen te bouwen.

- 15 augustus 2008: toenmalig minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ontkent dat er sprake is van smeergeld bij de projectontwikkelaar.

- 18 september 2009: in de Tweede Kamer ontstaat steeds meer kritiek op het vastgoedproject. De bouw van de villa gaat door, laat premier Balkenende weten.

- 5 oktober 2009: de Bond van Oranjeverenigingen roept de prins op de stekker uit het project te trekken.

- 6 november 2009: de kritiek vanuit de Tweede Kamer laat Willem-Alexander niet koud. Hij heeft er slapeloze nachten van, zegt hij tijdens een staatsbezoek aan Mexico.

- 20 november 2009: prins Willem-Alexander laat in een brief aan Balkenende weten dat hij zijn vakantievilla na voltooiing gaat verkopen. Hij heeft genoeg van de voortgaande publiciteit en discussie over zijn deelname aan het project.

- 29 augustus 2011: De vakantievilla is voltooid, meldt premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer.

- 16 januari 2012: Rutte maakt bekend dat het koninklijk paar het vakantiehuis op 11 januari 'tegen een symbolisch bedrag' heeft verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden