Prins doctor Filip kent zijn Habermas

Als de deur van de aula openzwaait en de Belgische kroonprins in toga en bijpassend hoofddeksel het door professoren bevolkte podium betreedt, wordt duidelijk dat de protesten niets hebben uitgehaald....

Van onze correspondent Rob Gollin

Rector André Oosterlinck verklaart dat de universiteit met het eredoctoraat de monarchie erkent en roemt het 'voorbeeldige en inspirerende plichtsbewustzijn' waarmee Filip zich op het koningschap voorbereidt. 'Hij bouwt bruggen tussen de gemeenschappen en vertegenwoordigt België op waardige wijze.' Toekenning past ook in de traditie van het instituut.

Zo'n 250 academici van de KUL denken daar anders over. Zij hadden in een petitie verzet aangetekend. Met wetenschap heeft dit eredoctoraat niets te maken, vinden zij, Filip is toevallig troonopvolger.

Het motief - zijn inzet voor de wereldvrede en internationale solidariteit - deugt evenmin. 'Een dichterlijke overdrijving', nuanceerde Oosterlinck 's morgens nog in De Standaard de ronkende argumentatie.

Maandag verneemt Filip zelf de bezwaren. Als hij na de eucharistieviering in de Sint Pieterskerk aan het hoofd van de 'stoet der togati' naar de aula schrijdt, loeit vanachter dranghekken protest. 'België barst!'

Er is meer waardering voor Oranje. 'Filip of Máxima? Máxima! Máxima!' 'Oosterlinck of Máxima? Máxima!' De ordediensten zijn massaal op de been. Ze pakken betogers op die door de hekken glippen en verscheuren pamfletten.

Het zijn niet de academici, maar vooral Vlaamse bewegingen die met zo'n 250 aanhangers het protest domineren. Het Vlaams Blok schreeuwt leuzen. De Nieuw-Vlaamse Alliantie en Spirit, afsplitsingen van de uiteengevallen gematigd nationalistische Volksunie, scanderen ook; niet alleen extreem-rechts ontfermt zich over het Vlaamse gedachtegoed. Enkele leden van de Nationalistische Studentenvereniging staan op als Filip in de aula het woord wil nemen. 'België barst!' Ze worden snel de zaal uitgesleurd.

'Hier ben ik republikein. Als ik in Nederland zou wonen, was ik waarschijnlijk monarchist.' Mathias Storme, hoogleraar aan de rechtenfaculteit in Leuven en voorzitter van het Verbond van Vlaamse Academici, heeft zich in een fel oranje hesje tussen de demonstranten begeven.

'In Nederland vertegenwoordigt het koningshuis tenminste nog de eigen natie. In België niet. De monarchie is er anti-democratisch en anti-Vlaams. Met uitzondering van koning Albert is het de afgelopen 170 jaar niemand gelukt fatsoenlijk Nederlands te leren spreken. Máxima heeft er slechts twee jaar over gedaan.'

Ook Herman Van Autgaerden protesteert. De voormalige gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant en faculteitsmedewerker vocht eind jaren zestig als student in de straten van Leuven voor splitsing van de universiteit in Vlaamse en Franstalige instellingen. 'Walen buiten!' 'Ik heb daarvoor een paar keer vastgezeten. Dat uitgerekend deze universiteit nu de monarchie eert, daar heb ik moeite mee. Het koningshuis verzette zich fel tegen splitsing.'

Onder professoren in de aula wil Filip er kennelijk geen misverstand over laten bestaan dat hij het klappen van de zweep kent. Zijn toespraak over de uitbouw van een harmonieuze samenleving wemelt van verwijzingen naar uitspraken en onderzoeken van binnen- en buitenlandse hooggeleerden uit heden en verleden: Avishai, Kant, Elchardus, Huyse, Rawls, Habermas en Kymlicka. Wie zou er na zo'n bombardement van belezenheid nog durven twijfelen aan 's mans intellectuele bagage?

Maar enkele uren later blijkt niet iedereen even onder de indruk. In een uitzending van de Vlaamse tv-zender VTM getuigen oud-medestudenten al weer dat Filip zijn opleidingen niet op basis van prestaties, maar louter dankzij voorkeursbehandelingen voltooide.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden