Prins Constantijn zoekt een nieuwe baan

Prins Constantijn gaat op zoek naar een nieuwe baan. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst tegen de Volkskrant. Sinds vorig jaar april was Constantijn chef van het kabinet van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

Prins Constantijn (R) met zijn vrouw Laurentien. Beeld epa

De prins, die morgen 45 wordt, treedt niet toe tot de staf van de nieuwe Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans. Of hij dat wel of niet wilde, kan de RVD niet zeggen. Het betekent volgens de RVD niet dat de prins vaker zijn broer, koning Willem-Alexander, gaat ondersteunen bij de representatieve taken van het koningshuis.

Tijdelijk contract

Opvallend aan de werkwijze van de leden van het Koninklijk Huis op dit moment is dat de 76-jarige prinses Beatrix heel veel openbare verplichtingen voor haar rekening neemt en Constantijn - een jaar jonger dan Willem-Alexander - heel weinig. Verschil is wel dat Beatrix een uitkering van staatswege krijgt, terwijl prins Constantijn in zijn eigen inkomen moet voorzien. De prins is geen Europees ambtenaar maar werkt, als velen in Brussel, met een tijdelijk contract. Voor deze categorie werknemers is afgesproken dat zij tot eind februari actief blijven voor de Commissie. Vanaf dat moment breekt voor Constantijn een nieuwe fase aan.

'Er zal niet veel meer tijd zijn dan nu om daarnaast verplichtingen aan te gaan in het kader van het Koninklijk Huis', antwoordt de RVD op vragen van de Volkskrant. 'Bovendien is het aan de koning om te bepalen of, wanneer en hoe hij leden van het Koninklijk Huis inzet in de invulling van zijn koningschap.'

Prins Constantijn (L) met zijn broer, koning Willem-Alexander. Beeld getty

Ervaren Europeaan

Timmermans koos als chef van zijn kabinet voor de ervaren Europeaan Ben Smulders (54), die eerder lid was van de kabinetten van Hans van den Broek, Frits Bolkestein, Romano Prodi en Kroes in haar eerste periode als eurocommissaris. Omdat ook de prins inmiddels flink wat ervaring heeft in Brussel, tevens zijn woonplaats, is het goed mogelijk dat hij op een andere plek in de Europese instituties emplooi vindt.

Wel zei hij in een interview met De Telegraaf in 2006, bespiegelend op de troonswisseling die uiteindelijk in 2013 plaatsvond: 'Op termijn betekent het dat we naar Nederland terugkomen.' Daarover zegt de RVD nu: 'De woonplaats van prins Constantijn wordt bepaald door de locatie van zijn werk. Hij heeft altijd gezegd beschikbaar te zijn om ondersteuning te bieden en zal zich ook graag voor Nederland inzetten als daar behoefte aan is - in Nederland of daarbuiten.'

Constantijn is regent van kroonprinses Amalia mochten haar ouders voor haar achttiende jaar overlijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden