Prins Bernhard aanwezig bij uitvaart

Prins Bernhard (92) zal dinsdag de uitvaart van prinses Juliana bijwonen. Delft en Den Haag zijn inmiddels klaar voor de uitvaart...

Vorige week leek de aanwezigheid van de prins onzeker, omdat hij met lichamelijke klachten kampt en erg aangeslagen was. Later in de week knapte de prins op, toen hij zijn normale dagindeling weer had kunnen opnemen.

Prinses Margarita, die ruzie heeft met haar familie maar dol was op 'Ma Mia' Juliana, zal zich dinsdag volgens officieuze berichten in het stadhuis van Delft bij de andere kleinkinderen voegen en tussen hen in plaatsnemen in het vak voor de familie in de kerk. Vlak achter dat vak is in elk geval ook een plaats voor haar vader Carel Hugo gereserveerd, met wie ze ook op slechte voet staat, allemaal om haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn.

De gemeenten Delft en Den Haag hebben maandag de hele dag gewerkt aan het kuisen van de route waarlangs dinsdag de rouwstoet van prinses Juliana rijdt. Volgens burgemeester Van Oorschot van Delft is de voorbereiding soepel verlopen, mede dankzij de ervaring die de gemeente opdeed bij de uitvaart van prins Claus.

De inwoners van Delft reageren rustiger dan bij de uitvaart van Claus in 2002. De gemeente krijgt veel minder vragen over de gang van zaken. 'Door onze ervaring zijn we bovendien veel vragen voor', aldus Van Oorschot maandag.

Delft verwacht ongeveer 40.000 belangstellenden voor de bijzetting. De gemeente stelt ditmaal geen videoschermen op in de stad omdat daar bij de uitvaart van prins Claus weinig belangstelling voor was. De oversteekpunten op de route van de rouwstoet worden pas op het laatste moment afgesloten. Bij de bijzetting van Claus sloot de politie deze punten volgens Van Oorschot te vroeg af, waardoor mensen niet de gewenste plek konden bereiken.

Delft had maandag nog veel werk aan het verwijderen van auto's en fietsen langs de route, liet een gemeentewoordvoerder weten. Ambtenaren hebben de kentekens van tientallen auto's genoteerd om vervolgens de bezitters te bellen met het verzoek het voertuig weg te halen. Zo niet, dan sleept de gemeente de voertuigen weg. De auto's en fietsen die worden verwijderd, kunnen straks kosteloos worden opgehaald.

De gemeente Den Haag begint maandagavond met het verwijderen van voertuigen. Weggesleepte auto's worden volgens een gemeentewoordvoerder dinsdag na de uitvaart weer teruggesleept naar dezelfde plek. Voor fietsen en brommers geldt deze 'service' niet. De eigenaar moet die ophalen bij de gemeente.

Den Haag controleert maandag en dinsdagochtend permanent op graffiti en houdt in de gaten of winkeliers hun reclameposters verwijderen. De uitgebreide wegwerkzaamheden op het Buitenhof zijn afgerond, maar voor nieuwe bestrating was niet meer genoeg tijd. Het kruispunt is tijdelijk geasfalteerd. Wegwerkers vervangen dit asfalt na de uitvaart door een bestrating van steentjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden