Prins Andrew aangezien voor inbreker tijdens wandeling door paleistuinen

De zon scheen barmhartig en na een drukke werkdag besloot prins Andrew woensdagnamiddag een wandeling te maken door de tuinen van Buckingham Palace. Voor hij het in de gaten had, lag de tweede zoon van de koningin met beide armen op de rug op het gras, dit nadat de politie hem had aangezien voor een inbreker.

Patrick van IJzendoorn
De Britse prins Andrew. Beeld reuters
De Britse prins Andrew.Beeld reuters

De blunder volgde twee dagen na een echte poging tot inbraak in het werkpaleis van de Britse vorstin. De 53-jarige hertog van York was ziedend over de actie van de zwaarbewapende politie. Het duurde een halve minuut, zo meldde The Sunday Express, eer de agenten in de gaten hadden wie ze voor zich hadden.

Inmiddels heeft de politieleiding haar excuses aangeboden. Gezien eerdere blunders van de politie mag Andrew van geluk spreken dat hij niet met een taser is neergeschoten.

Dat de politie zo alert was, komt doordat het paleis twee dagen eerder het doelwit was van een mislukte inbraak. Rond half elf in de avond trof de politie in de paleistuinen een man aan die met een touw over de vier meter hoge muur bleek te zijn geklommen. Buiten de muren arresteerde de politie een medeplichtige. De inbreker bleek op weg te zijn naar de State Rooms waar onder meer schilderijen van Van Dyck en Canaletto hangen.

Sigaret
Het was voor het eerst sinds 1982 dat Buckingham Palace werd bezocht door een indringer. Indertijd stond de 31-jarige Michael Fagan opeens bij het bed van de koningin. De majesteit bleef koel en maakte een praatje met hem. Toen hij om een sigaret vroeg zag ze haar kans schoon een bediende te roepen, waarna Fagan kon worden overmeesterd. De politieman die belast was met de bewaking van de koninklijke slaapkamer bleek net de hondjes aan het uitlaten te zijn.

Buckingham Palace. Beeld afp
Buckingham Palace.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden