Principieel politicus en Avro-bestuurder veranderde de omroep in een echt bedrijf

De VVD'er was staatssecretaris van Cultuur in het eerste kabinet-Van Agt en als voorzitter van de Avro moest hij die omroep marktgerichter maken.

Peter de Waard
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Besturen doe je met een koel hoofd en een warm hart', zo zei hij. Gerard de Wallis de Vries was 15 jaar voorzitter van de Avro. 'Hij trok Humberto Tan daar nog aan als juridisch adviseur', zegt zijn zoon Gerard Wallis de Vries jr. Maar de meeste Nederlanders zullen zijn markante hoofd kennen van de tijden dat politiek nog met een hoofdletter werd geschreven.

Gerard Wallis de Vries was in het eerste kabinet-Van Agt (1977-1981) staatssecretaris van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. De VVD-bewindsman benoemde onder meer de Biesbosch, de Grote Peel en Schiermonnikoog tot nationale parken. Hij overleed op 8 februari in zijn woonplaats Den Haag, nadat vlak voor Kerst longkanker bij hem was vastgesteld. Op zijn eigen verzoek vond de uitvaart in alle stilte plaats.

Gerard Wallis de Vries werd in 1936 in Nederlands-Indië geboren. Zijn vader, zoon van een Nederlandse koopman, was in Indië geboren. Zijn moeder was de dochter van gouverneur Bijleveld. Al voor de oorlog kwam het gezin - hij had nog een broer - naar Nederland.

In het dorp waar Wallis de Vries opgroeide viel hij op door zijn Indische roots. In de jaren vijftig studeerde hij rechten aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Hij werd in zijn studententijd al lid van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.

De studie zou hij niet afmaken, ook vanwege de zorg die hij kreeg voor zijn ouders. Hij trad in dienst bij het toenmalige post- en telefoonbedrijf PTT, waar hij een opleiding volgde tot personeelsfunctionaris aan de bekende bedrijfsschool Voorlinden.

In 1970 werd Wallis de Vries voor de VVD lid van de gemeenteraad in Den Haag en vier jaar later wethouder. Hans Wiegel onderkende zijn talent als bestuurder en vroeg hem als staatssecretaris in Van Agt I.

Hij bleek een zeer principieel politicus te zijn die weigerde naar het WK Voetbal van 1978 in Argentinië af te reizen vanwege de onderdrukking van de mensenrechten in dat land. In 1980 drong hij bij de NOC en sportbonden aan op een boycot van de Olympische Spelen in Moskou na de Sovjet-inval in Afghanistan. Nederland ging toch.

Toen Wallis de Vries in 1982 voorzitter van de Avro werd was die met 800 duizend leden veruit de grootste omroep van Nederland met succesprogramma's als Voor de Vuist Weg, Toppop, Vinger aan de Pols en Wie van de drie. Wallis de Vries moest de omroep veranderen van een 'ministerie voor uitzenden' in een echt bedrijf. Reden was de opkomst van de 'piraten uit Luxemburg' zoals de commerciële kanalen werden genoemd.

Wallis de Vries probeerde de Avro markgerichter te laten werken door samen met de Tros en Veronica een half-commerciële zender ATV op te richten, waarbij de Avro zich zou richten op informatie en cultuur, de Tros op amusement en Veronica op de jeugd. 'Helaas wilde zijn eigen partij daar niet eens aan meewerken', zegt zijn echtgenote.

Op initiatief van de KRO en de NCRV kwam er een nieuw uitzendschema waarbij de beide confessionele omroepen samen met de Avro de uitzendingen op Nederland 1 gingen doen. Tot ergernis van Wallis de Vries werd hiermee het 'avondje AVRO' ten grave gedragen. Nadat hij in 1997 was opgestapt deed hij nog een poging om voor de VVD in het Europees Parlement te komen.

Maar op dat moment had hij al hartproblemen die later werden verholpen met vier bypasses. Hij zou vooral in de lokale politiek in Den Haag actief blijven. Wallis de Vries wordt overleefd door zijn vrouw en twee kinderen. De cabaretière Sanne Wallis de Vries is een nicht van hem.

Gerard Wallis de Vries en Theo Ordeman te gast bij Willem Duys in 1985 Beeld anp
Gerard Wallis de Vries en Theo Ordeman te gast bij Willem Duys in 1985Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden