Principe huisdierlease kan ook werken voor partner

De ingezonden brieven van zaterdag 20 februari.

null Beeld anp
Beeld anp

Lease een partner

Goed idee om kinderen dieren te laten leasen (Ten eerste, 17 februari (+))

Zo kun je zien of de glans er na een tijdje afgaat en of het überhaupt wel wat voor je is. Het zou voor volwassenen en hun (eventuele) toekomstige partners ook een goede constructie zijn. Er zou een hoop ellende bespaard kunnen worden.

Len Koetsier, Groningen

Beelden op straat

Interessant onderzoek over museumdepots in de V van 19 februari (+). Wat nog wat beter voor het voetlicht mag komen, is dat musea er niet alleen zijn om hun objecten te laten zien, maar ook om nieuwe objecten te verwerven en die objecten verantwoord te beheren (vooral ook voor het nageslacht). Alle drie de taken zijn minstens even belangrijk en zitten elkaar soms in de weg.

Een collectie bioscoopaffiches uit de tijd van de stomme film bijvoorbeeld kan niet zomaar als origineel getoond worden (wel digitaal natuurlijk): daarvoor is het papier veel te fragiel. Maar moet deze daarom dan maar niet geconserveerd worden, of afgestoten?

Bij het afstoten van collecties moet ook een belangrijke overweging zijn dat wat nu misschien overbodig lijkt, later heel anders bezien kan worden. Voorbeeld: in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw dankte de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam veel van haar gipsen replica's van klassiek Griekse en Romeinse beelden af, omdat het als ouderwets werd beschouwd die nog in het tekenonderricht te gebruiken. Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft een groot deel daarvan letterlijk van de straat gered en nu is de collectie een veelgevraagd doel voor aparte rondleidingen en, jawel, tekenonderwijs...

Willem M. van Haarlem, Amsterdam

Vandaar grote windmolens

Martin Sommer schreef dat de Nederlandse WindEnergie Associatie 'volgens de wet wordt geacht zijn tegenstanders lief te hebben' (O&D, 13 februari (+)). Hij reageerde ermee op een tweet van NWEA dat hij zich bedient van zure onzin over windenergie.

Sommer verbindt deze tweet aan het - volledig terechte - recht van burgers op inspraak bij de plaatsing van nieuwe windmolens. In werkelijkheid sloeg onze opmerking op de stelselmatige, feitelijke onjuistheden in zijn columns.

Zo schreef Sommer een week eerder: 'Met de techniek gaat het niet de goede, maar de verkeerde kant op. Technische ontwikkeling leidt meestal tot kleinere, subtielere apparaten; nee hoor, windmolens worden alleen maar groter.' Maar wat voor mobiele telefoons geldt, gaat niet op voor windmolens.

Grotere windmolens vangen exponentieel meer wind voor meer groene energie. Als de wieken twee keer zo groot zijn, neemt de opbrengst met maar liefst een factor vier toe. Het is dus innovatief om grote molens te bouwen.

Ook zijn reactie op de gewraakte tweet klopt niet. De wet stelt niet dat NWEA inspraak moet regelen. Wel vinden wij het heel belangrijk dat omwonenden worden betrokken bij nieuwe windprojecten.

Daarom hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen door met diverse belangenorganisaties een gedragscode op te stellen met richtlijnen voor participatie door burgers.

Hans Timmers, voorzitter Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), Utrecht

Onze V&D

Mijn moeder werkte er als 'hulpverkoopster' in de jaren vijftig. Vier dagen in de week. Loon: één gulden per uur, later één gulden tien. Reiskostenvergoeding: een gulden voor een zeven-ritten-buskaart. De achtste rit moest ze zelf betalen: V&D was wel goed, maar niet gek.

Het was in die tijd hoogst ongebruikelijk dat een getrouwde vrouw in loondienst was. 'Kan je man het niet alléén verdienen?', was de spottende vraag. Alles werd gespaard voor het gedroomde eigen huis, in 1963 gekocht.

Begin november altijd een prachtige folder: 'De Schatkamer van Sint Nicolaas'. Die werd stukgelezen en kapotgebladerd. Zo chic! En met prachtige kleurenfoto's. Niet dat wij ooit iets bij V&D kochten; moeder vond haar werkgever veel te duur. Zelf kocht ik er ooit een winterjas waar de wind dwars doorheen blies.

Later werkte mijn zoon er en ontmoette hij in het IJmuidense filiaal, ruim twintig jaar geleden al opgedoekt, zijn echtgenote. Er waren toen voordeelregelingen voor het personeel, waar de jonggehuwden fors gebruik van maakten. Zei je in hun huis 'V&D' dan begon alles te rammelen en te rinkelen. Zo was V&D in veler levens vervlochten.

Dat boekje vol verleidelijke reclame vormde de feestelijke start van de Sinterklaas- en Kersttijd. Ik zal het missen. De schatkamer van Sint Nicolaas gaat nooit meer open.

Ruud van Ling, Heerhugowaard

Pief, paf, poef

Lazen we eerder al dat de soldaten bij gebrek aan munitie maar 'pang, pang' moesten roepen tijdens een oefening; nu staat er ook een foto in de krant van soldaten met houten geweren (Ten eerste, 16 februari). En tegen zes uur 's avonds roept de generaal:

'Jongens, naar binnen komen, het eten is klaar.'

Martin van Kippersluis, Appelscha

Recht van een dode

S. Leense (O&D, 15 februari) vindt het D66-voorstel van een 'ja, tenzij-wet' voor orgaandonatie een principieel onjuiste weg, omdat het recht van de burger geweld wordt aangedaan.

R. Damersen betoogt (O&D, 16 februari) dat daar een groot maatschappelijk nut tegenover staat. J. v.d. Berg betoogt (O&D, 16 februari) dat het gaat om een keuze tussen het recht van een dode op een ongeschonden lichaam en het recht van een zieke op een orgaan van een dode.

Sinds wanneer heeft een zieke daar recht op? En als het toegestaan is de organen van een dode te confisqueren, dan is het zeker toegestaan iets onbenulligs als het banksaldo van een dode te confisqueren. Dat saldo toewijzen aan armlastigen is waarschijnlijk van groter maatschappelijk nut dan het uitdelen van organen en het recht van deze armlastige op een prettiger leven is zeker groter dan het recht van een dode op een rijke dood. Tenzij de dode tijdig bezwaar heeft gemaakt, uiteraard.

W. van der Velden, Buurmalsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden