Prince had grote hoeveelheid krachtige pijnstillers zonder recept in huis

Prince had ten tijde van zijn dood, komende vrijdag een jaar geleden, een aanmerkelijke hoeveelheid krachtige pijnstillers in huis zonder dat hij daarvoor recepten had. De pijnstillers, die veelal worden gebruikt als drug, lagen onder meer in een ruimte waar de was werd gedaan en zijn ook gevonden in potjes die blijkens het etiket vitamines en aspirines bevatten. Ze stonden in tenminste één geval op naam van Kirk Johnson, een oud-drummer die decennia voor de popster werkte.

Michiel Kruijt
null Beeld ap
Beeld ap

Dat blijkt uit huiszoekingsbevelen en verklaringen onder ede die maandag openbaar zijn geworden. Justitie doorzocht Paisley Park, de studio en woning van Prince nabij Minneapolis, herhaaldelijk, nadat de 57-jarige popster daar op 21 april vorig jaar levenloos was aangetroffen. Blijkens onderzoek is hij overleden aan een overdosis fentanyl, die hij zichzelf had toegediend.

Illegale drug

Fentanyl wordt onder meer ingezet als pijnbestrijder bij vergevorderde kanker, maar wordt ook illegaal geproduceerd als drug. De stof is 50 tot 100 keer sterker dan morfine en 25 tot 50 keer sterker dan heroïne. In 2015 sloeg de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA voor het eerst alarm over deze veelal in China gefabriceerde synthetische drug, omdat die een golf van doden had veroorzaakt in de VS.

Nog steeds is onduidelijk wie Prince, die een gezonde levensstijl propageerde, de fentanyl heeft geleverd waaraan hij overleed. In het onderzoek naar zijn dood, dat nog bezig is, zijn tot nu toe geen arrestaties verricht. Wel blijkt justitie interesse te hebben gehad in de telefoongegevens van Kirk Johnson, die een vriend van de popster was en tal van zaken voor hem regelde. Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat hij volgens justitie tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd.

Recepten op andere naam

Een dag voor de dood van Prince had hij voor hem medicijnen gehaald, maar dat zou volgens hem de eerste keer zijn geweest. Justitie heeft echter in Paisley Park een koffer van 'Peter Bravestrong' gevonden, een alias dat Prince vaker gebruikte. In de koffer, die de tekst van het nummer U Got the Look bevatte, werden ook aanwijzingen gevonden dat eerder recepten op naam van Johnson zijn uitgeschreven.

De huisarts van Prince, Michael T. Schulenberg, heeft verklaard dat hij Prince behandelde voor pijn in de heupen en dat hij hem op 14 april 2016 (een week voor zijn dood) een krachtige pijnstiller had voorgeschreven. Schulenberg had die op naam gezet van Johnson om de privacy van Prince te beschermen, zo blijkt uit een huiszoekingsbevel.

Die avond gaf Prince twee concerten in Atlanta, waarna hij 's nachts terug naar Minneapolis vloog. Omdat de popster aan boord onwel werd, maakte zijn toestel een noodlanding. Johnson zou toen het ziekenhuispersoneel duidelijk hebben gemaakt dat Prince pijnstillers had genomen en welke. Die kreeg daarna met succes een anti-overdosismiddel toegediend.

Erfenis

Uit de vrijgegeven documenten blijkt ook dat justitie de zangeres Judith Hill heeft gesproken, die een relatie zou hebben gehad met Prince en aan boord was van het vliegtuig waarin hij onwel werd. Prince heeft het album Back in Time van Hill uit 2015 geproduceerd en speelt daarop ook mee. Hill was eerder achtergrondzangeres in de concerttour This Is It van Michael Jackson, die door zijn plotselinge dood in 2009 niet doorging. Volgens de zangeres communiceerde ze vaak met Prince via e-mail, omdat hij na een eerdere hackaanval geen mobiele telefoon meer had. Over de erfenis van de popster woedt sinds zijn dood een felle strijd.

Prince in 1985. Beeld ap
Prince in 1985.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden