Prince blijft mysterie

Prince en zijn omgeving weigeren mee te werken aan de biografie.

PABLO CABENDA

Matt Thorne: Prince

Faber and Faber; 576 pagina's; ca € 20,-.

Ergens in Matt Thornes Prince-biografie vraagt de schrijver aan Wendy en Lisa, leden van Princes voormalige band The Revolution, waarom een op handen zijnde box met Revolution-nummers eind jaren negentig nooit is uitgebracht.

Wendy: 'Omdat we lesbisch zijn. De Heer denkt dat we boosaardig zijn en The Revolution rechtstreeks naar de hel vervloeken.'

Zo, dat staat. En dan? Dan niets! Thorne heeft niet Prince zelf naar zijn motieven kunnen vragen en informeert dus maar bij andere bandleden naar hun mening.

Wendy Melvoins uitspraak is wel enigszins te duiden. Prince is in 2001 Jehova's getuige geworden en speelt sindsdien geen oude nummers meer met een controversieel karakter (incest, orale seks). De 'getrouwen' laten, op enkele uitzonderingen na, bar weinig los over de man die ook voor hen een aura van ongenaakbaarheid ophield.

Dus probeert Thorne als een toegewijde fan met close reading van het oeuvre - de songteksten en de films - nader tot Prince te komen.

Thorne peurt uit het werk hier en daar bepaalde constanten die hij overtuigend in verband brengt met het persoonlijke leven van de zanger. Interessant, maar aannames blijven het, indirect bewijs.

Het persoonlijk gekleurde monnikenwerk van Thorne blijft gekrab aan de oppervlakte. Er sijpelt wat licht door, maar er wil maar geen coherent beeld opdoemen van een van de meest waardevolle en intrigerende figuren die de popmuziek heeft voortgebracht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden