NieuwsJapan

Primeur in Japan: milieuminister neemt vaderschapsverlof op

De Japanse minister van Milieu Shinjiro Koizumi is van plan om twee weken vaderschapsverlof op te nemen na de geboorte van zijn eerste kind. Hoewel zowel vrouwen als mannen in Japan recht hebben op verlof, maken mannen er bijna nooit gebruik van.

Minister Shinjiro Koizumi en zijn vrouw Christel Takigawa. Beeld AFP
Minister Shinjiro Koizumi en zijn vrouw Christel Takigawa.Beeld AFP

Zowel vaders als moeders hebben recht op een jaar verlof in Japan, maar slechts 6 procent van alle vaders nam in 2018 vrij na de geboorte van hun kind, tegenover 82 procent van de vrouwen, schrijft de BBC. De beslissing van Koizumi is dan ook groot nieuws in Japan.

‘Ik ben van plan om in totaal twee weken vaderschapsverlof op te nemen tijdens de eerste drie maanden na de geboorte’, aldus de 38-jarige Koizumi, die daarbij opmerkt dat de moeder gedurende deze tijd ‘de zwaarste last’ draagt. Zijn vrouw, de Frans-Japanse nieuwspresentator Christel Takigawa, is eind januari uitgerekend.

De minister zal tijdens zijn afwezigheid meer gebruikmaken van e-mail en videoconferenties. Zijn ambtenaren kunnen hem en het ministerie vertegenwoordigen tijdens vergaderingen. Koizumi zegt dat hij bij ‘belangrijke openbare activiteiten’ zoals bijeenkomsten van het Japanse parlement, aanwezig zal zijn.

Sinds hij vorig jaar aankondigde vaderschapsverlof te overwegen, wordt er in Japan flink over gediscussieerd. Koizumi, zoon van de voormalige minister-president Junichiro Koizumi, zei toen dat ‘Japan rigide is en achterloopt’, omdat er zo veel werd gesproken over de voor- en nadelen van zijn mogelijke verlof.

In Japan bereikte het geboortecijfer in 2019 een dieptepunt. 864.000 geboren kinderen was het laagste aantal sinds 1899, het jaar waarop het land begon met het bijhouden van het aantal geboortes. Meer dan 20 procent van de Japanse bevolking is inmiddels ouder dan 65.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden