Primeur: bisschop Church of England verklaart homoseksueel te zijn

Voor het eerst heeft een bisschop van de Church of England publiekelijk verklaard homoseksueel te zijn. Om onthullingen in een zondagskrant vóór te zijn stapte Nicholas Chamberlain, bisschop van Grantham, vrijdag naar de media om te vertellen dat hij met een man samenwoont. De aartsbisschop van Canterbury wist al van Chamberlains geaardheid en zei dat die volkomen irrelevant is. De conservatieve vleugel van de Anglicaanse staatskerk ziet dat anders.

Patrick van IJzendoorn
Bisschop Nicholas Chamberlain bij de BBC Beeld STILL UIT VIDEO
Bisschop Nicholas Chamberlain bij de BBCBeeld STILL UIT VIDEO

De 52-jarige geestelijke, die theologie en Amerikaanse literatuur heeft gestudeerd, verklaarde dat het niet zijn keuze was om uit de kast te komen. 'Mensen weten dat ik homo ben, maar het is niet het eerste onderwerp dat ik in gesprekken te berde breng', zei hij tegen de BBC. Anglicaanse priesters mogen homo zijn, mits ze hun liefde niet consumeren, al wordt dat niet gecontroleerd. Een andere voorwaarde is dat ze niet mogen trouwen.

Die laatste bepaling heeft geleid tot hernieuwde aandacht voor geaardheid binnen de Church of England. Die is officieel tegen het homohuwelijk. In het Hogerhuis hebben de oudere bisschoppen - het House of Lords telt een twintigtal kerkelijke vertegenwoordigers - de legalisering van het wettelijke homohuwelijk tevergeefs proberen tegen te houden. De kerk weigert ze te voltrekken. Voorlopig is de Dutch Church in Londen de enige kerk op het eiland waar homo's zich in de echt kunnen verbinden.

Vrijzinnig vs. conservatief

De Noordlondense pastoor Andrew Cain negeerde twee jaar geleden het trouwverbod. Hij publiceerde zelfs een video van zijn bruiloft. Meer priesters hebben bekendgemaakt Cains voorbeeld te zullen volgen. De kerkleiding staat het stilzwijgend toe. Dat gedogen is niet nieuw. In de jaren tachtig wist de toenmalige aartsbisschop al dat enkele hooggeplaatste geestelijken homo waren. Een meerderheid van de kerkgangers in Engeland heeft geen moeite met het homohuwelijk.

Maar de kerk kent een vrijzinnige en een conservatieve vleugel. Aartsbisschop Justin Welby staat dichter bij de eerste en is niet blij met de vijandige houding tegenover homo's en lesbiennes. Conservatieve leden hielden vorige week een bijeenkomst waarop ze spraken over manieren om de afbrokkelende autoriteit van Gods woord aangaande seksuele geaardheid tegen te gaan. Een splitsing van de kerk, die wereldwijd 26 miljoen zielen telt, ligt op de loer.

'Grote fout'

De orthodoxe pressiegroep Global Anglican Future beweerde dat de benoeming van Chamberlain tot bisschop, een jaar geleden, een 'grote fout' is geweest. Zelf sprak Chamberlain de verwachting uit dat zijn min of meer gedwongen openbaarmaking rumoer zal veroorzaken, eraan toevoegend dat de geloofsgemeenschap nog in een leerproces zit. Hij hoopt gewoon door te kunnen gaan met zijn werk in Grantham, zonder voortaan bekend te staan als 'de homobisschop'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden