nieuwsverenigde staten

Primeur: Amerikaans Congres stemt veto Trump weg

Het Amerikaanse Congres heeft het veto van president Trump tegen de defensiebegroting van tafel geveegd. Nadat eerder deze week het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden het veto wegstemde volgde vrijdag de door de Republikeinen beheerste Senaat.

Donald Trump stapt in het presidentiële vliegtuig, Air Force One. Beeld AFP
Donald Trump stapt in het presidentiële vliegtuig, Air Force One.Beeld AFP

Het was de eerste keer in bijna vier jaar presidentschap dat een veto van Trump door toedoen van zijn eigen partijgenoten in de Senaat werd weggestemd. Daarmee is, bijna drie weken voordat Trump het Witte Huis verlaat om plaats te maken voor zijn opvolger Biden, de defensiebegroting ondanks zijn wekenlange hevige verzet aangenomen. Dat een president die defensiebegroting blokkeerde was overigens ook een primeur.

In een hoogst ongebruikelijke zitting op Nieuwjaarsdag besloot de Senaat na acht stukgelopen stemrondes uiteindelijk met 81 stemmen vóór en 13 stemmen tegen om het presidentiële veto ongedaan te maken. Dat was ruim meer dan de tweederde meerderheid die daar volgens de Amerikaanse grondwet voor nodig is. De doorbraak kwam op de valreep, aangezien zondag een nieuw verkozen Congres aantreedt.

De strijd draaide om de zogenaamde National Defense Authorization Act (NDAA) met een omvang van omgerekend 606 miljard euro, een begroting die zich uitstrekt van de aanschaf van nieuwe tanks, jachtvliegtuigen en wapensystemen tot geopolitieke studies en militaire salarissen, en die eerder met grote meerderheid door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat was aangenomen.

Trump wilde de wet niet tekenen omdat die een bepaling bevat die stelt dat alle militaire bases die vernoemd zijn naar leiders van de Confederatie (de afvallige zuidelijke staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog streden voor behoud van de slavernij) moeten worden omgedoopt. Trump wil ook niet dat de door hem gewenste terugtrekking van militairen uit bijvoorbeeld Afghanistan en Duitsland wordt beperkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden