Primal Fear, New Kids Turbo, Boyhood

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
null Beeld geen
Beeld geen

Primal Fear (Gregory Hoblit, 1996)

RTL 8, 20.30-23.10 uur.

Dé waarheid bestaat niet en iedereen is onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Het zijn open deuren waarmee de gewiekste, publiciteitsgeile advocaat Martin Vail (Richard Gere) behoorlijk goed carrière heeft weten te maken. In Primal Fear stuit Vail op de grenzen van zijn principes, wanneer hij de verdediging op zich neemt van misdienaar Aaron Stampler (Edward Norton). De aartsbisschop van Chicago is op extreem nare wijze vermoord, en alles wijst erop dat Stampler de slachtpartij heeft aangericht. Maar Vail twijfelt aan dat snelle oordeel en weet zeker dat hij de zaak zal winnen van aanklager en ex-geliefde Janet Venable (Laura Linney). Want kan de nogal labiel overkomende Stampler wel echt zo veel koelbloedige gruwelijkheid op zijn geweten hebben? En welke geheimen ontdekt psycholoog Molly Arrington (Frances McDormand) wanneer ze in Stamplers brein begint te graven?

In Primal Fear, naar William Diehls gelijknamige roman, komt het verschil tussen schijn en werkelijkheid vaak ter sprake. Regisseur Gregory Hoblit verleent de film daarbij zelf een bedrieglijke identiteit. Wat een aardige rechtbankthriller lijkt, ontpopt zich steeds meer als een subtiel, film noirachtig portret van Vail: een man die denkt dat hij elke strafzaak onder controle kan krijgen, die met genoeg whisky achter de kiezen precies weet hoe het leven juridisch en moreel in elkaar zit, maar die het onderspit delft als de waarheid inderdaad niet blijkt te bestaan. Richard Gere heeft deze in feite tragische figuur goed in de vingers en zet Vail neer met een glibberig mengsel van charme en zelfbedrog.

New Kids Turbo (Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2010)

Veronica, 20.30-22.15 uur.

Het vernielen van privé-eigendom, het verstoren van de openbare orde, baldadigheid, openbare dronkenschap, het bezitten van meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid softdrugs, het beledigen van een officier in functie, het beledigen van een officier in burger, wildplassen, diefstal, geweldpleging met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, overschrijding van de maximale snelheid binnen de bebouwde kom, vrijheidsontneming, vernieling van gemeentebezittingen, afpersing, belastingontduiking, oplichting, illegaal wapenbezit, milieuverontreiniging, 53 openstaande parkeerboetes, het achterhouden van bewijsmateriaal en het medeplegen van 39-voudige poging tot doodslag. Ongetwijfeld is het het langste vonnis uit de vaderlandse filmgeschiedenis. Tegelijkertijd geeft de rechter zo een behoorlijk adequate samenvatting van de plot van dit eerste, ontieglijk lompe en daarom zo vermakelijke filmvervolg op de New Kids-televisieserie, waarin uitvreters Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie het Brabantse Maaskantje onveilig maken.

Boyhood (Richard Linklater, 2014)

Film 1 Premiere, 22.05-00.43 uur.

Er wordt veel gepraat, er zijn geen explosies en de film duurt bijna drie uur. Toch was Richard Linklaters Boyhood het grote arthouse-zomersucces van 2014. Dat ligt niet alleen aan het concept. Natuurlijk, het wekt ontzag dat Boyhood in twaalf jaar tijd werd gemaakt, zodat je Ellar Coltrane echt ziet opgroeien terwijl hij Mason speelt - terwijl tegenspelers Ethan Hawke, Patricia Arquette en Lorelei Linklater eveneens zichtbaar ouder worden. Het eigenlijke wonder van Boyhood is dat het zo'n meeslepende, hartelijke film is: die betovert met alles wat verandert én met dat wat in een mensenleven hetzelfde blijft. Een niet te missen meesterwerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden