Primakov bindt strijd aan met het Kremlin

Ruslands populairste politicus, Jevgeni Primakov, bindt de strijd aan met het Kremlin. De ex-premier wordt lijsttrekker van een brede centrum-linkse coalitie bij de Doemaverkiezingen in december....

Van onze correspondent Bart Rijs

Primakovs coalitie bestaat uit de Vaderland-partij van de machtige en eerzuchtige burgemeester van Moskou Loezjkov, en Heel Rusland, een samenwerkingsverband van een aantal regionale kopstukken, geleid door de gouverneur van Sint-Petersburg Jakovlev. Minder belangrijke partijen staan in de rij om zich te mogen aansluiten. De Russische kranten hebben de coalitie al 'de nieuwe partij-van-de-macht' gedoopt.

Primakov (69) werd de lieveling van het Russische publiek in de negen maanden van zijn premierschap. De Russen zijn dol op zijn vaderlijke manier van doen, zijn ongeveinsde patriottisme en zijn onkreukbaarheid.

Ook toen Primakov in april werd ontslagen en drie maanden uit de schijnwerpers verdween, bleef zijn populariteit even hoog als voorheen. Als er nu Doema-verkiezingen worden gehouden zou Primakovs coalitie volgens een recente opiniepeiling vlak voor de communisten en ver voor de andere partijen eindigen.

In het verkiezingsprogramma van de coalitie keren veel van Primakovs stokpaardjes terug: een sterkere staat, een sterk leger om mee te kunnen spreken in de wereld, het aanhalen van betrekkingen met de landen van de voormalige Sovjet-Unie en 'hervormingen die aan alle mensen ten goede komen'.

Primakov komt aan het hoofd van een gelegenheidscoalitie, die meer is gebaseerd op opportunisme dan overtuiging. Het zal hem moeilijk vallen zijn coalitiegenoten in de hand te houden. Loezjkov heeft moeite te aanvaarden dat hij tweede viool moet spelen; de regionale kopstukken zien niets in meer macht voor de president, ook niet als die president Primakov heet. Maar de slimme Primakov heeft duidelijk gemaakt dat hij zich niet aansluit bij een van de partijen in de coalitie. Dat biedt de lijsttrekker de mogelijkheid zijn rivalen tegen elkaar uit te spelen - iets dat hem met jaren ervaring als meesterspion en diplomaat uitstekend afgaat.

Primakov stevent af op een botsing met de nieuwe premier Poetin, die door Jeltsin naar voren is geschoven als zijn opvolger.

Poetin doet sinds zijn benoeming zijn best over te komen als een krachtig leider, die de orde in Rusland kan herstellen. Zijn kabinet heeft hij nauwelijks veranderd; alleen de minister van Justitie is vervangen, omdat hij het ongenoegen van het Kremlin had gewekt door te verklaren dat er geen juridische reden is voor een verbod van de communistische partij. Jeltsin herinnerde Poetin er dinsdag nog eens aan wie er de baas is. 'Laten we geen wig drijven tussen de president en het kabinet', zo zei hij. 'Een premier kan dan alleen verliezen, en zo hoort het ook.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden