Prima vlees, knapperig bruin gegrild op spitten

Recensent Mac van Dinther eet echt Braziliaans: vlees van het spit in Scheveningen.

Beeld Els Zweerink

Rodizio? Zeg het maar. Dit wordt het jaar van Brazilië. Het wereldkampioenschap voetbal wordt dit jaar in Brazilië gespeeld, dus je weet nu al dat we veel over het land zullen horen, zien en lezen. Reden om ons alvast te oriënteren op de Braziliaanse keuken. Dan hebben we straks iets om over te praten tijdens de rust. Een rondje zoeken op internet brengt ons bij Rodizio 'het beste dat Brazilië te bieden heeft'. We zijn al weg.

Waarheen? Naar Scheveningen, want daar zetelt Rodizio, pal naast het Kurhaus dat als een zwaan in een varkensstal staat tussen de schreeuwerige bebouwing. Het interieur is simpel en robuust: grijze stenen vloer, tafels van donker hout, pilaren van bruine natuursteen. Uit de boxen klinkt 'Bésame mucho' in een lekker uptempo.

Wat staat er op de kaart? Drank. Waaronder een grote variatie caipirinha's, de nationale Braziliaanse cocktail. Met wodka (caipiroska), met aardbei (caipirayo) of op zijn mediterraans met basilicum.

Geen eten? Nee, want dat is voor iedereen hetzelfde. Rodizio, zo lezen we, is een churrascaria, de Braziliaanse uitvoering van een steakhouse, waarbij de gasten tegen een vaste prijs (preço fixo) zo veel vlees mogen eten als ze op kunnen. Dat vlees, lezen we verder, wordt geroosterd en aan tafel van het spit gesneden door obers die gekleed gaan als 'authentieke gaucho's', Braziliaanse cowboys.

Hoe werkt dat? We lopen eerst langs het buffet voor wat bordvulling: salades, zuurkool, mosselen, rijst met bonen en zetten ons dan aan een tafeltje. De bediening werkt met een plastic stoplichtkaartje op tafel. Op de groene kant staat 'Sim, por favor', ten teken dat we meer willen. De rode achterkant communiceert 'Não obrigado': nee bedankt. Zo haal je meteen je Portugees op. Het duurt niet lang voor de mannen met de spiezen ons in de gaten hebben. In hoog tempo worden stukken vlees op ons bord geschoven. Een stukje lam, een kippendij, een zout worstje, maar het meest is rund, kortweg aangeduid als 'beef', van verschillende delen van de koe: entrecote, biefstuk en stukken met een grove vezel die bij ons minder gangbaar zijn op de barbecue. Die zijn het lekkerst.

Smaakt het? Het is prima vlees, knapperig bruin gegrild op spitten die draaien achter een spiegelwand. Als het aanbod na tien ronden - pakweg een pond vlees verder - in herhaling valt, draaien we het licht op rood: genoeg geweest. Tegen die tijd is de zaak volgelopen en zijn we ondergedompeld in een zee van geluid en wolken parfum; voor een romantisch diner à deux moet je hier niet zijn. We doen nog een toetje: Pudim de Leche condensado, Braziliaanse karamelpudding. Mierzoet, maar best lekker.

Wat vinden we ervan? Rodizio beweegt zich in het spectrum van de wok-, sushi en andere all you can eat-formules: eten dat massaal en het liefst groepsgewijs moet worden genoten. Dat doen ze beter dan je vreest. Wat ook blijkt uit de gezelschappen die hier hebben gegeten, zoals veel ministeries, Shell, ING, Europol, Unilever en het personeel van Janssen de Jong Infra, dat er helemaal voor uit Heteren kwam. Wel even opletten dat er geen vegetariërs in het gezelschap zitten. Rodizio heeft weliswaar vegetarische opties, maar dat is toch de gaucho achter het paard spannen. Als je niet van samba houdt, ga je niet naar het carnaval in Rio.

De cijfers
Kosten: Rodizio completo € 24,50 (vrijdag en zaterdag € 29,50)

Punten
Eten 6,5
Bediening 7
Entourage 6
Prijs-kwaliteit 7,5

Het menu
All you can eat-vlees, inclusief salades van het buffet, gebakken banaan, friet en brood.

Rodizio
Gevers Deynootplein 125
2586 CR Den Haag
070-32225373
rodizio.nu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden