Brieven

Prima mensen, daar in Enschede

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 11 november.

Een dikke pluim van Jan Pijpker voor de behulpzame inwoners van Enschede. Beeld Bas van der Schot
Een dikke pluim van Jan Pijpker voor de behulpzame inwoners van Enschede.Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: Zulke aardige mensen, dat zouden ze eens in de krant moeten zetten

Aardige mensen, je zou in alle berichtgeving in de kranten bijna vergeten dat ze ook nog bestaan. Gisteren moest ik met mijn gehandicapte zoon naar Enschede om daar bij het loket van het gemeentehuis een DigiD op te halen. Wij wonen in het uiterste noorden van Groningen en het was dus een hele reis voor een paar minuten.

Ik had mijn zoon voorin en de rolstoel achter in de auto en in Enschede bleek het moeilijk om hem in mijn eentje uit de auto te krijgen.

Een stukje verderop stond een glazenwasser en die wilde wel even helpen. Hij was nogal wat groter dan ik en tilde hem zo uit de auto in de rolstoel. We wandelden naar het gemeentehuis, en binnen 5 minuten waren we aan de beurt.

De mevrouw achter het loket zag dat we van ver kwamen en bood ons een kopje koffie aan, ze haalde het persoonlijk van achteren met de mededeling: leuker wordt het niet, hoor.

Ze maakte het formulier in orde en wenste ons een fijne dag. Helemaal blij van zoveel aardige mensen liepen we terug en een passant hielp me mijn zoon in de auto te zetten.

We reden terug naar huis en zeiden tegen elkaar: 'Zoiets zouden ze eens in de krant moeten zetten. Prima mensen daar in Enschede...'

Jan Pijpker, Uithuizermeeden

Duur montuur

Vandaag weer reclamepost ontvangen van een opticienketen, met in kapitale letters: 'Denkt u nog aan uw zorgvergoeding?' Dat ook nog met een mooie foto van een jongedame met erg hippe bril.

Het stoort mij al jaren dat brillen en hoortoestellen zo erg in het commerciële getrokken worden, terwijl het gewoon hulpmiddelen zijn om normaal te kunnen functioneren in het leven. Het steeds weer oproepen om vooral alles wat mogelijk is uit het vergoedingenpakket te halen, ook als het niet strikt noodzakelijk is voor dat normaal functioneren, is volgens mij niet wat de bedoeling is van de zorgverzekering.

Als men vaker een nieuwe bril wil en dan ook nog met een duur montuur, moet men daar zelf voor opdraaien. Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze over de top-reclame van opticiens om er vooral te zorgen dat het maximale uit de verzekering gehaald wordt. Hier is werk aan de winkel voor de overheid.

Willem van de Wiel, Voorschoten

'Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze over de top-reclame van opticiens om er vooral te zorgen dat het maximale uit de verzekering gehaald wordt.' Beeld anp
'Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze over de top-reclame van opticiens om er vooral te zorgen dat het maximale uit de verzekering gehaald wordt.'Beeld anp

De Queen

In het artikel over de financiële warwinkel staat onder het kopje 'Koningin Elizabeth' de vraag of het Britse staatshoofd nu wel in het buitenland moet investeren. Maar het artikel behandelt alleen investeringen van de Queen op de Kaaimaneilanden en Bermuda en dat zijn allebei Britse overzeese gebieden. De koningin investeerde dus gewoon in bedrijven in eigen gebied!

Piet Vermeer, Amsterdam

Prinsessen

Geïnteresseerd las ik het artikel van Simon van de Broek. Maar bij de opsomming van de functies van koning, koningin, prinsen en prinsesjes werd ik behoorlijk gallig. Waarom een verkleinwoord maken van prinsessen? Dat maakt ze schattig en onschuldig. Bij mijn weten lopen er aardig wat volwassen, slimme prinsessen rond.

Gerda Herder, Franeker

Gerda Herder: 'Bij mijn weten lopen er aardig wat volwassen, slimme prinsessen rond.' Beeld anp
Gerda Herder: 'Bij mijn weten lopen er aardig wat volwassen, slimme prinsessen rond.'Beeld anp

Prins Bernard

Waarom zo'n ophef over Prins Bernard junior? Had hij dan bakker of verzekeringsagent moeten worden?

Robert van Weperen (Eigenaar van één huis ter waarde van 225 duizend euro)

'Beroepskraker'

Op zich triest natuurlijk, maar de 'beroepskraker' Ouwe Siem zou zich, indien hij niet was overleden, dood verveeld hebben wegens het toenemend gebrek aan leegstaande panden in Amsterdam. En ook dat is triest.

Albert la Rivière, Baarn

Blank

Het woord blank is geen gallicisme, zoals Stephan Sanders schrijft in zijn column. Het Nederlandse woord blank is geen leenwoord. Het Frans heeft blanc juist aan een van de Germaanse talen ontleend, hoogstwaarschijnlijk aan het Nederlands.

Paul J. Marcus, Amsterdam

Alibaba voor geneesmiddelen?

Geneesmiddelen zijn vaak te duur. Het is goed dat er nagedacht wordt hoe hier iets aan gedaan kan worden. Minister Schippers was aardig op weg.

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving slaat nu echter de plank volledig mis. Apothekers worden aangespoord farmaceutische grondstoffen te bestellen bij Alibaba.com en patiënten om hun geneesmiddelen in het buitenland via internet te bestellen.

Is dit een serieus advies? Hiermee worden alle veiligheidsprincipes voor geneesmiddelen aan de kant geschoven en wordt een bom gelegd onder het Europese registratiesysteem voor geneesmiddelen. En dat in de maand dat besloten wordt of het Europese geneesmiddelenregistratie agentschap (EMA) naar Nederland komt. Dit advies gaat niets oplossen, maar alleen problemen toevoegen.

Lidwine Boesten, Leiden

'De Raad voor Volksgezondheid schuift alle veiligheidsprincipes voor geneesmiddelen aan de kant en legt een bom onder het Europese registratiesysteem voor geneesmiddelen.' Beeld anp
'De Raad voor Volksgezondheid schuift alle veiligheidsprincipes voor geneesmiddelen aan de kant en legt een bom onder het Europese registratiesysteem voor geneesmiddelen.'Beeld anp

Goedkope medicijnen

In uw artikel over de kosten van medicijnen mis ik nog een item. Wij waren op Cres (Kroatië), kwamen medicijnen tekort en hebben ter plaatse medicijnen gekocht. Die waren beduidend goedkoper en beter (ander merk) dan de Nederlandse.

Bij navraag in Nederland kregen we als reden dat de omzet in Nederland te laag was waardoor deze medicijnen hier duurder zijn. Het gaat om normale diabetesmedicijnen. Rara hoe kan dit? Zijn er op Cres meer diabetespatiënten? De bevolking is daar bijna 34 keer zo klein.

Hans Keesen, Dieren

Steun

Graag steek ik Peter de Waard een hart onder de riem. Zo erg als hij het schetst, is het niet.

De belastingtarieven voor bedrijven en de zeer rijken gaan weliswaar gestaag naar beneden en de uitwijkmogelijkheden om aan belastingheffing te ontkomen nemen weliswaar toe, maar op een dag staan alle tarieven op nul, is het niet langer nodig belasting te ontduiken, nemen de uitwijkplaatsen af en wordt de glorieuze soevereiniteit volledig betaald door de midden- en lagere groepen.

Ik hoop dat Peter zich door mij gesteund voelt.

H.W. van den Ende, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden