Prikkelende Wertheim weet zichzelf weer te overtreffen

Grote delen van de voorstelling draaft hij als vanouds over het podium. En soms gaat hij zitten.

JORIS HENQUET

Hoe maak je een opvolger van een briljante voorstelling? Hoe moet een kunstenaar te werk gaan nadat hij de lat zelf zo hoog heeft gelegd? De vorige voorstelling van Micha Wertheim, Voor de zoveelste keer, was briljant. De vondst van de cabaretier om een groot stuk uit zijn voorstelling woord voor woord te herhalen, met een heel andere kijkervaring als resultaat, was uitermate origineel. Dat vond de pers, dat vond het publiek, en eigenlijk vond Micha Wertheim dat zelf ook wel. Hij maakt er in zijn nieuwe voorstelling, Voor je het weet, veel van die typische Wertheimgrappen over, waarin de humor voortkomt uit de zelfverheerlijking.

Om terug te komen op de vraag: Micha Wertheim koos ervoor het maakproces van de opvolger als onderwerp te nemen. Voor je het weet gaat deels over het maken van een voorstelling, want, aldus Wertheim, het moment vlak vóór je weet wat je gaat maken of zeggen, is altijd het fijnste moment van het creatieve proces.

Grote delen van de voorstelling draaft Wertheim als vanouds over het podium om zijn verhaal te doen. Maar zo nu en dan gaat hij even zitten aan een grijs tafeltje met een laptop erop. Op een groot scherm kan het publiek dan zien wat hij - zwijgend - typt. We lezen wat het publiek doet voordat de voorstelling begint, én dat de voorstelling een einde zal hebben. Daar tussen in is het document aanvankelijk nog leeg. Terwijl er opgewekte jazzmuziek klinkt, die zo afkomstig lijkt van de soundtrack van een Woody Allen-film, zien we Micha schrijven aan zijn nieuwe voorstelling. Spelfouten zijn daarbij niet te vermijden, want Wertheim is dyslectisch, waardoor we hem zien typen dat er een 'termos vles' op zijn tafeltje staat en dat hij naar de 'zeikant van het podium' moet lopen.

Maar al snel staat hij weer op. Het voornaamste onderwerp van zijn verhaal is de tweeling van wie hij sinds kort vader is.Dankzij zijn scherpzinnige blik voorziet Wertheim zelfs een cliché-onderwerp als het vaderschap van frisse invalshoeken. Bovendien geeft de belevingswereld van zijn kinderen een tweede betekenis aan de titel van deze voorstelling. Tel daar de goede visuele grappen en vele verrassingseffecten bij op en je hebt toch weer die geestige en prikkelende theateravond waarop Wertheim patent heeft.

Hoewel het tekstdocument op de laptop angstvallig leeg blijft, wordt Voor je het weet zo een waardige opvolger van een moeilijk te overtreffen voorganger.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden