Prikkelend publiceren: doorbraak voor VU, farce voor ms-patiënten

Twee vergissingen van Grunberg

Arnon Grunberg maakt twee vergissingen in zijn Voetnoot 'Dijsselbloem' (4 februari). Afgelopen vrijdag kondigde de Griekse minister van Financiën Varoufakis tijdens zijn persconferentie met Dijsselbloem aan dat hij niets meer met de 'trojka' te maken wilde hebben. Dijsselbloem keek ontzet en fluisterde bij het ongemakkelijke afscheid Varoufakis naar verluidt in het oor: 'You just killed the trojka.'

Tijdens de Cypruscrisis (februari 2013) kondigde Dijsselbloem als kersverse voorzitter van de eurogroep aan dat schuldeisers en aandeelhouders niet werden ontzien bij de Europese steun aan sanering van het Cypriotische bankwezen.

De (kortstondige) verwarring betrof de compensatie aan rekeninghouders. De financiële markten reageerden geschokt, maar stortten niet in en het beginsel dat private kapitaalverstrekkers moeten bloeden bij reddingsacties van banken, is inmiddels gemeengoed. Grunberg houdt van weddenschappen. Ik zet er een goede fles Griekse wijn op dat Dijsselbloem deze zomer wordt herbenoemd als voorzitter van de eurogroep.

Roel Janssen, Den Haag

Tijd voor verandering bij ProRail

Volgens de directeur Operatie van ProRail helpt ontslag niet bij het oplossen van de problemen op het spoor (Ten eerste, 4 februari). Ik denk dat het wel helpt bij het oplossen van de problemen bij ProRail. Want een nieuwe directeur heeft alle kans zo snel mogelijk intern schoon schip te maken en de problemen met een frisse kijk op de zaak aan te pakken.

De oorzaak hoeft niet meer onderzocht te worden, daar is al genoeg onderzoek naar gedaan door topadviseur Jaap Bierman; uitvoering is wat rest. Als je als directeur Operatie van ProRail je kans hebt gemist, moet je plaatsmaken voor een ander en als je dat niet begrijpt is er zeker sprake van storing.

K. Mulder, Utrecht

Regel nu eens goeie backups!

Eerst de NOS, nu weer ProRail. Ze hebben er de mond over vol dat ze écht een goede backup hebben/krijgen. Maar beide maken nog steeds een fundamentele fout, tenminste wanneer je vindt dat jouw systeem van levensbelang is voor de samenleving. Een echte backup moet namelijk fysiek gescheiden zijn van het hoofdsysteem, ik zou zeggen een kilometer of 5. Want wat als er brand is in het NOS-gebouw? Dan kun je van afstand besturen, maar er valt niets meer te besturen. Of in dat mooie rekencentrum van ProRail in Nieuwegein: die backup en het originele systeem staan gezellig naast elkaar uit te branden.

Dus heren van de NOS: zet die computers van de zenderaansturing in duplicaat (mag eenvoudiger, voor een noodzender) ergens in Bussum. En ProRail: haal die zeven systemen waar het over gaat uit elkaar. Er is vast nog wel een kantoor in Utrecht. En dan ook meteen elke backup zijn eigen voedingen. Als je thuis van je eigen computer een backup maakt, en je gaat op vakantie, dan leg je die niet bij elkaar, nietwaar? Dat maakt het wat te makkelijk voor inbrekers (of riskant bij brand).

Paul Zandveld, Eersel

Een nieuwe reeks Achterwerk in de Kast

Met veel genoegen en instemming lees ik de Beweringen & Bewijzen van Max Pam. Ook die van woensdag over Tarik Z. was weer een schot in de roos. Toch een kleine correctie: Achterwerk in de Kast is wel degelijk, helaas slechts één keer, voor en door volwassenen gemaakt als item in een Koot en Bie-aflevering.

Onvergetelijk was daarbij het optreden van wijlen Hugo Brandt Corstius, vader van 'onze' onvolprezen Aaf met diens hilarische uitsmijter, op zijn zo kenmerkende wijze uitgesproken: 'God mag het weten, en we kunnen het hem ook niet meer vragen, want Hij bestaat allang niet meer!'

Ik ondersteun Pams pleidooi voor een nieuwe reeks Achterwerk in de Kast voor volwassenen van harte.

Bob Geudeker, Annen

Prikkelend publiceren helpt patiënten niet

Prikkelend publiceren moet, zegt de hoogleraar neurowetenschappen aan de VU (Wetenschap, 4 februari). En weer over een gewaagde theorie over multiple sclerose. Mijn vrouw overleed op 56-jarige leeftijd, zij heeft 24 jaar ms gehad. Wij mochten acht internationale onderzoeken bestuderen. Steeds was er sprake van een doorbraak of een stap in de goede richting. Bleef in de werkelijkheid niets van over. Een aantrekkelijke titel voor een onderzoek bedenken, dát is belangrijk geworden. Voor de VU een doorbraak, voor ms-patiënten een farce.

J.Spaan, Ellewoutsdijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden