Prijzen van klinieken ver uiteen

De invoering van marktwerking in de ziekenhuizen op 1 februari zal leiden tot grote prijsverschillen voor dezelfde ingrepen. Zo is een staaroperatie in het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel 76 procent duurder dan diezelfde ingreep in het Haga ziekenhuis (voorheen Leyenburg) in Den Haag: 2160 euro in Capelle...

Dat blijkt uit een onderzoek dat het artsentijdschrift Medisch Contact heeft verricht bij zestien algemene ziekenhuizen in Noord- en Zuid-Holland. De prijzen hebben betrekking op een dagopname, waarbij de patiënt 's avonds weer naar huis kan.

Vanaf februari kunnen de ziekenhuizen voor een aantal veel uitgevoerde behandelingen zelf hun prijs vaststellen. Nu gelden nog landelijke, uniforme tarieven. Als de zorgverzekeraar die prijs redelijk vindt of erin slaagt voor zijn verzekerden een lagere prijs te bedingen, sluit hij een contract met dat ziekenhuis. Wil een patiënt behandeld worden in een ziekenhuis waarmee zijn verzekeraar geen contract heeft, dan moet hij de eventuele meerprijs mogelijk zelf betalen.

De tarieven kunnen volgens Medisch Contact ver uit elkaar lopen. Zo kost een nieuwe heup inclusief enkele dagen ziekenhuisverblijf in het Westfries Gasthuis in Hoorn 8864 euro; in het ziekenhuis van Capelle bijna 30 procent meer: 11.414 euro. Een eenvoudige hernia-operatie kost, inclusief enkele dagen verblijf in het ziekenhuis, 2735 in het Lucas-Andreas ziekenhuis in Amsterdam. In Haaglanden betaalt de zorgverzekeraar voor een patiënt die dezelfde ingreep moet ondergaan 4752 euro.

De prijzen die Medisch Contact heeft verzameld, zijn de prijzen die de ziekenhuizen in rekening brengen als er geen contract is met de verzekeraar van de patiënt. Het is nog onduidelijk hoe soepel de zorgverzekeraars zich gaan opstellen tegenover patiënten die in een niet-gecontracteerd ziekenhuis behandeld willen worden.

Achmea (o.a. Zilveren Kruis en Groene Land) heeft al laten weten dat patiënten dit jaar in elk geval nog niet hoeven bij te betalen. Volgend jaar, als er een nieuwe zorgverzekering wordt ingevoerd, leggen we de mensen een keuze voor, liet Guus van Montfort, directeur zorg van Achmea, eind vorig jaar weten. Een goedkopere polis als men zich laat behandelen in een gecontracteerd ziekenhuis, een duurdere als de patiënt volledige keuzevrijheid wil.

Brancheclub Zorgverzekeraars Nederland zegt in Medisch Contact geen grote problemen te verwachten. Eventuele bijbetalingen mogen nooit een hinderpaal zijn voor medisch noodzakelijke zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden