Prijzen graf verschillen enorm

Niet alleen het leven, ook de dood wordt alsmaar duurder. De tarieven voor begraafplaatsen zijn dit jaar gemiddeld 6,3 procent gestegen, berekende uitvaartverzekeraar DELA. De prijsverschillen tussen gemeenten zijn bovendien astronomisch: 456 euro voor de goedkoopste, meer dan 6.000 euro voor de duurste begraafplaatsen.

JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - DELA noemt het 'onverklaarbaar' dat gemeenten soms duizenden euro's meer in rekening brengen voor een graf dan een buurstad of buurdorp.

Inwoners van het Zuid-Hollandse Lansingerland zijn het duurst uit: zij betalen 6.013 euro voor een graf van twintig jaar op de algemene begraafplaats Berkel en Rodenrijs. In de gemeente Groningen betalen Stadjers zelfs 6.869 euro voor een stek op begraafplaats Esserveld, maar daarmee kopen ze wel een graf voor dertig jaar.

De grootse procentuele stijgers van 2012 zijn het Groningse Winsum, het Gelderse Bronckhorst en het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk aan den IJssel. In Winsum stegen de grafkosten met bijna 113 procent naar 2.737 euro, terwijl de Bronckhorstse dodenakkers ruim verdubbelden in prijs, van 1.568 euro naar 3.207 euro. Maar gemeten in euro's gaat de superstipnotering naar het Utrechtse Baarn: daar schoten de grafkosten met meer dan de helft omhoog, naar 5.225,80 euro.

Het goedkoopst is het Friese Littenseradeel: daar kost tussen zes planken liggen 456 euro. In het Zuid-Hollandse Moordrecht was de grootste verlaging: de grafkosten daalden daar met 30 procent naar 3.758 euro.

DELA laakt het gebrek aan transparantie in de grafkosten. 'Wanneer we om uitleg vragen, krijgen we niet altijd antwoord of de antwoorden zijn niet controleerbaar', zegt woordvoerder Martin Kersbergen. 'Het probleem is dat iedere gemeente zijn eigen methode hanteert voor het bepalen van de kosten en de tarieven.'

Gemeenten noemen diverse redenen voor hun prijzige begraafplaatsen. Baarn en Bodegraven-Reeuwijk (6.176 euro voor 30 jaar, een verhoging van 35 procent) laten weten dat de forse prijsstijgingen nodig waren om 'kostendekkend' te worden. Dat Lansingerland zo duur is ligt aan de speciale 'drielaagse' graven, aldus een woordvoerder. Voor het bedrag van 6.013 euro kunnen nabestaanden drie kisten kwijt, tegen slechts één of twee op veel andere dodenakkers. De kwantumkorting is gunstig voor families, maar minder gunstig voor wie in twintig jaar tijd maar één of twee doden ten grave heeft te dragen.

Leidschendam-Voorburg noemt de recente renovatie van begraafplaats Parkweg als reden voor het kostenplaatje van 5.917 euro. 'Er is beperkte ruimte voor nieuwe graven, het gemeentebestuur heeft besloten de begraafplaats exclusief te houden', meldt een woordvoerder. Huizen, de op twee na duurste gemeente, laat weten dat bij de grafkosten niet alleen het onderhoud van de begraafplaats, maar ook van de afzonderlijke graven is inbegrepen. 'Uit ervaring weten we dat de animo bij nabestaanden om een graf te onderhouden met de jaren afneemt, wat tot verrommeling leidt', zegt een woordvoerder. De gemeente legt niet zelf verse Biedermeiers bij de zerken, maar neemt wel de beplanting van de graven voor haar rekening.

Niet alle argumenten zijn even overtuigend, vindt DELA. Kersbergen: 'Wij doen dit onderzoek al jaren en horen daarbij iedere keer het argument van de kostendekkendheid. Maar wanneer is je begraafplaats kostendekkend en hoe is dat berekend? Het is volstrekt ondoorzichtig.'

In Littenseradeel krijgen de begraafplaatsen soms telefoontjes uit het westen des lands van begrafenistoeristen in spe. Zij hopen duizenden euro's te besparen met een goedkoop plekje op een van de lokale rustplaatsen. Veel kans maken ze niet: de ruimte is beperkt en mensen met Littenseradeelse wortels krijgen voorrang. De prijs van 456 euro voor de algemene begraafplaatsen stijgt de komende jaren hooguit met de inflatiecorrectie, verwacht een woordvoerder. 'De opbrengst van de begraafplaatsen is 2.000 euro in het jaar, het is niet zo dat we daar rijk van worden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden