Prijsvraag gaat ten onder aan gratis cd-rom en video

Het is gedaan met de prijsvraag. De verwende consument van de 21ste eeuw krijgt de cd-rom en de video liever gratis....

Maar nu is het afgelopen met het slagzinnen, constateert Incentive. 'Een prijsvraag is een hoop gedoe', zegt creatief freelancer Thomas Deelen in het vakblad. 'Slagzin afmaken, uitknippen en dan ook nog eens opsturen vóór 27 maart! En dan gaat er nog eens een deskundige jury overheen. Nee, er zijn wel vlottere manieren om het nog even wat spannender te maken.'

Markus Ravenhorst, creative director bij Kern, Habbema & Yap doet nog maar af en toe iets prijsvraag-achtigs, 'maar dan meer als onderdeel van een totaalverhaal. Vroeger werden prijsvragen meer geïsoleerd georganiseerd, als een schot hagel. Maar een schot hagel is niet meer van deze tijd.'

De slagzinnen en rebussen gaan ten onder aan internet, waar de consument met zijn muis evengoed een gokje kan wagen. 'Misschien moet je er een banner of een button voor aanklikken en ongetwijfeld zit je vervolgens voor eeuwig in een database, maar je hoeft er in ieder geval de deur niet meer voor uit. Laat staan dat je eerst vijf liter frisdrank naar binnen moet gieten', schrijft Incentive.

Vooral jongeren zijn prijsvraagmoe, stelt Michiel Roodnat van de afdeling marketing particulieren van ABN Amro. 'Ze hebben ''alles'' al', denkt hij.

Maar niet alleen de verwende jeugd doet de prijsvraag de das om, ook de inflatie en de verouderde Wet op de Kansspelen zijn schuldig. Volgens die wet mag per prijsvraag niet meer dan vijfduizend gulden worden uitgekeerd en dat is tegenwoordig niet zoveel meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden