'Prijsverschil zorgpolis zal oplopen tot enkele tientjes'

Het prijsverschil tussen de gewone zorgpolis en de goedkopere selectieve zorgpolis loopt de komende jaren op tot enkele tientjes per maand. Dit zegt Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ in een interview met de Volkskrant. Momenteel bedraagt het verschil tussen beide polissen bij de verzekeraar slechts 4 euro per maand.

Ziekenhuizen die niet kunnen verklaren waarom ze op een vergelijkbare populatie meer behandelingen uitvoeren, meer hersteloperaties nodig hebben of hogere doses dure medicijnen voorschrijven, krijgen geen contract meer. Beeld anp

De relatieve prijsdaling van de selectieve polis is het gevolg van de strengere kwaliteitseisen die VGZ ziekenhuizen vanaf volgend jaar gaat opleggen. Door beter toe te zien op de kwaliteit van de geleverde zorg, verwacht de verzekeraar het aantal complicaties en herstelbehandelingen fors te verlagen. Klink: 'In de zorg leidt hogere kwaliteit tot lagere kosten.'

Ziekenhuizen die niet kunnen verklaren waarom ze op een vergelijkbare populatie meer behandelingen uitvoeren, meer hersteloperaties nodig hebben of hogere doses dure medicijnen voorschrijven, krijgen geen contract meer. Voorlopig baseert VGZ zich op een vijftiental behandelingen, waaronder bijvoorbeeld heupoperaties en diverse kankerbehandelingen, goed voor 10 tot 12 procent van alle gecontracteerde ziekenhuiszorg. Uiteindelijk moeten alle ziekenhuisbehandelingen aan de nieuwe strenge kwaliteitscriteria voldoen.

Besparen met strenger inkopen
VGZ verwacht met het strengere inkoopbeleid de komende jaren tientallen miljoenen euro's per jaar te kunnen besparen. Op termijn zal de besparing verder oplopen. Andere verzekeraars werken aan vergelijkbare polissen.

De keuze voor een goedkopere selectieve polis is voor verzekerden niet vrijblijvend. Wie de polis afsluit, geeft zijn vrije ziekenhuiskeuze op. In ruil voor de lage premies gebiedt de verzekeraar patiënten voor planbare zorg uitsluitend naar gecontracteerde klinieken te gaan. Het aantal gecontracteerde ziekenhuizen ligt naar verwachting lager dan bij de huidige naturapolissen waarbij verzekeraars eveneens een beperkt aantal ziekenhuizen contracteren.

De verzekeraar durft nog niet te zeggen of de grote prijsverschillen zich al in 2015 zullen openbaren. VGZ vindt het voorbarig om nu al te concluderen dat de zorgpremies komend jaar stijgen. De door het kabinet vastgestelde rekenpremie voor de zorgverzekeringen stijgt volgend jaar met een tientje per maand, zo lekte woensdag uit.

'We zijn onze premies voor komend jaar nog aan het berekenen', aldus Klink. De hoogte van de premie wordt mede bepaald door het verloop van de lopende onderhandelingen met ziekenhuizen over de vergoedingen voor 2015 en de financiële prestaties van verzekeraars dit jaar. Als onderlinge waarborgmaatschappijen zijn zorgverzekeraars verplicht hun winst grotendeels terug te geven aan de verzekerden, meestal gebeurt dit met lagere premies in het volgende jaar.

Vandaag in de Volkskrant: 'Ziekenhuizen horen niet te verdienen aan hun slechte operaties'

Ab Klink Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden