Prijsstijging oud papier baart industrie zorgen

Sportclubs, kerken en andere instellingen die de kas spekken met oud papier spinnen er garen bij. Maar de (golf)karton- en papierindustrie beziet de explosieve stijging van de prijs van oud papier met lede ogen....

ANP

De oud-papierprijs is tussen maart en juni met 130 tot 150 procent gestegen. Op de markt doet deze belangrijkste grondstof voor de betrokken bedrijfstakken tot 150 euro per ton.

Hierdoor staan de marges van de (golf)karton- en papierindustrie onder druk. De brancheorganisaties zien nog geen aanleiding de noodklok te luiden, zei W. Hoebert van de Vereniging Golfkarton donderdag in Den Haag. Maar de prijsstijgingen moeten niet te lang aanhouden.

De terugval in de economie is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen. De kranten worden dunner omdat zij minder advertentie-inkomsten hebben. Er worden ook minder reclamefolders gedrukt. Hierdoor valt er minder papier in te zamelen.

De vraag naar oud papier, dat vooral wordt (her)gebruikt voor verpakkingen, blijft echter stijgen. Een van de oorzaken ligt in het Verre Oosten. In die regio staat de inzameling van oud papier nog in de kinderschoenen, terwijl er wel een grote vraag naar verpakkingsmateriaal is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden