Prijsexplosie graan en soja: honger dreigt

De prijzen van graan, maïs en soja zijn in enkele weken tijd geëxplodeerd. Maïs is 50 procent duurder geworden, tarwe 30, en soja bijna 20 procent. Dit lijkt een nieuwe golf van stijgende voedselprijzen in te luiden.

Een maïs-plantage in Indiana, Verenigde Staten Beeld afp

De scherpe prijsstijgingen zijn het gevolg van de extreme droogte in het midden van de Verenigde Staten, veruit het belangrijkste productiegebied. De VS zijn goed voor 40 procent van de wereld-maïsproductie. Maïs is duurder dan ooit. Tarwe en soja waren alleen in 2008 duurder. Meestal zet een prijsbeweging die in juni/juli begint zeker een half jaar door.

Sinds begin juni is duidelijk dat de maïsoogst te lijden heeft van de droogte. Sindsdien stijgen de prijzen. Tarwe en soja volgden, volgens analist Vito Martielli van de Rabobank, vooral omdat deze producten deels dezelfde markt bedienen: die van veevoer.

Volgens meteorologen is het in de corn belt sinds 1988, toen 30 procent van de oogst verloren ging, niet zo droog geweest. De hitte (ruim 40 graden) is inmiddels getemperd, maar regen wordt er de komende tien dagen niet verwacht.

75 miljoen mensen
De prijsstijgingen doen denken aan de prijsgolven die in 2008 en 2010 het voedsel duur maakten. In 2008 taxeerde de wereldvoedselorganisatie FAO dat door de prijsstijgingen 75 miljoen mensen honger leden. Dat scenario ligt nu weer in het verschiet. De prijsindex van de Wereld Graan Raad staat nu hoger dan in juli 2008. De prijzengolf van 2010, veroorzaakt door droogte in Rusland en Oekraïne, had ook een politiek effect. Onder andere de hoge graanprijzen leidden tot rellen in de Arabische landen en uiteindelijk tot het vallen van regimes tijdens de Arabische Lente.

Veertig jaar lang steeg de prijs van granen en soja nauwelijks, maar de laatste jaren zijn er twee structurele veranderingen gaande, zegt Vito Martielli van de Rabobank. 'China en India importeren steeds meer soja en maïs, vooral voor veevoer. China produceert 55 procent van de wereldproductie aan varkensvlees. Het voert de dieren met geïmporteerde soja en, sinds kort, maïs.' Daarbij komt de enorme behoefte aan voer voor Indiase kippen. Martielli: 'In India eten 800 miljoen hindoes geen rund, en 400 miljoen moslims geen varken. Maar kip eten ze allemaal.'

Benzine
De andere factor is benzine. Sinds een paar jaar maken de VS bio-ethanol voor de autobrandstof; nu gaat 30 procent van de maïsoogst de tank in. Tot vijf jaar geleden waren de VS goed voor 60 procent van de wereldexport, nu nog maar voor 40 procent. Dat geeft andere landen, zoals Oekraïne, de ruimte meer maïs te produceren. Ook Oekraïne heeft last van droogte, zij het minder dan de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden