Prijs verbaast Vereniging kinderen Japanse oorlog

Voorzitter B. Korvinus van de Vereniging Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap (KJBB) krijgt volgende week de Harriët Freezerring van het maandblad Opzij vanwege haar activiteiten tegen vrouwenhandel....

Van onze verslaggever

Mark van Driel

AMSTERDAM

Machtsmisbruik, onrechtmatige ledenuitzettingen, manipulatie van verkiezingen en loyaliteitsverklaringen: het regent beschuldigingen aan het adres van het bestuur van de Vereniging Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap (KJBB). Tientallen leden vinden dat het KJBB-bestuur het volledig heeft verbruid: het negeert de wensen van actieve leden en laat zich de wet voorschrijven door een 'machtsbeluste intrigante', de professionele hulpverleenster van de vereniging.

Onder de leden is dan ook met verbazing gereageerd op de toekenning van de Harriët Freezerring aan KJBB-voorzitter B. Korvinus. Volgende week krijgt zij de emancipatieprijs van het maandblad Opzij vanwege haar verdiensten in de strijd voor mensenrechten.

In de KJBB heeft Korvinus zich niet laten kennen als een voorvechter voor democratische beginselen. Onder haar voorzitterschap zijn een bestuurslid en 42 (kader)leden geroyeerd nadat ze het bestuursbeleid aan de kaak hadden gesteld en om inspraak hadden gevraagd.

De 42 leden zijn verenigd in het Zwols Beraad. Zij eisen hun lidmaatschap terug, desnoods via een kort geding. De KJBB heeft laten weten de 'querulanten en dwarsliggers' alleen te zullen opnemen als zij een 'loyaliteitsverklaring' tekenen, een term die bij menig lid onaangename herinneringen aan de oorlog oproept.

Korvinus steunt ook de controversiële hulpverleenster C. van Drongelen. Zij weigert op te treden tegen de dominante rol van Van Drongelen in de vereniging, ondanks een kritisch rapport van onderzoeksbureau Boer & Croon en het verzet van het Zwols Beraad.

Boer & Croon adviseerde de positie van Van Drongelen te herzien. Zij zou zich minder met de organisatie van de KJBB mogen bemoeien en zich moeten concentreren op haar oorspronkelijke taak: het bieden van hulpverlening.

Van Drongelen, in 1988 een van de oprichters van de KJBB, weigert zich echter terug te trekken. In de afgelopen jaren is de vereniging van enige honderden leden uitgegroeid tot tweeduizend. De groei is voor een groot deel haar verdienste, erkennen ook haar tegenstanders. Ze geven toe dat ze baat hebben gehad bij haar hulp.

Van Drongelen wil de macht over 'haar' vereniging niet overdragen. Met hele en halve onwaarheden zou ze de 'querulanten' en haar volgelingen tegen elkaar uitspelen. Bestuursverkiezingen probeert ze nadrukkelijk te sturen. Ze zou intimidatie niet schuwen. Tijdens de laatste bestuursverkiezingen zouden zelfs stembriefjes vervalst zijn.

'Het is alsof Van Drongelen probeert om mensen klein te houden', zegt K. Haagmans. 'Ze is gewend om volgzame mensen om zich heen te hebben. Mensen die emotioneel afhankelijk van haar zijn doordat ze hen helpt met de verwerking van hun oorlogstrauma. Maar in een grote vereniging werkt dat niet.'

Haagmans is bezorgd over de onenigheid bij de KJBB. De ontreddering onder de leden is groot. 'Oorlogsslachtoffers zijn heel labiel. De keuze tussen onvoorwaardelijke loyaliteit en dreigende uitzetting maakt hen letterlijk ziek.'

Ook bij Stichting Pelita, de feitelijke werkgever van Van Drongelen, is men bezorgd. Directeur L. de Vries: 'Over en weer is er een mêlee van emoties en haat. Alle remmen zijn los. Alles is zwart-wit. De tinten grijs zijn in deze strijd volledig afwezig.'

De Vries zegt dat hij machteloos staat. Van Drongelen is weliswaar door Pelita gedetacheerd, maar legt verantwoording af aan het bestuur. Zolang dat tevreden is, kan hij niet optreden.

De Vries denkt dat een 'fysieke en geografische' scheiding tussen het KJJB-kantoor en Van Drongelen uitkomst kan bieden. De leden van het Zwols Beraad menen dat die oplossing het voortbestaan van de vereniging kan garanderen.

Korvinus en Van Drongelen willen pas na de uitreiking van de Harriët Freezerring inhoudelijk reageren op de beschuldigingen. Korvinus wijst de klachten fel van de hand. 'Deze mensen proberen de KJBB met infame laster en smaad in diskrediet te brengen.' Ze overweegt gerechtelijke stappen.

C. Dresselhuys, hoofdredactrice van Opzij, ziet geen reden om Korvinus de Harriët Freezerring te onthouden. De prijs is haar hoofdzakelijk toegekend vanwege haar werk tegen de vrouwenhandel, niet voor haar KJBB-voorzitterschap.

Volgens Dresselhuys is Korvinus niet verantwoordelijk voor de huidige problemen in de KJBB. 'De ruzie berust op zeer oud zeer van een groep getraumatiseerde mensen. Na een uitvoerig gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, dat goed op de hoogte is van de problemen binnen de KJBB, heb ik geconcludeerd dat Korvinus geen blaam treft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.