Prijs Amerikaans medicijn explodeert opnieuw

Er is opnieuw ophef ontstaan over een prijsverhoging van medicijnen in de Verenigde Staten. Daar heeft een medicijnfabrikant de prijs van een tube zalf tegen acné verhoogd tot bijna tienduizend dollar (bijna negenduizend euro). Door vergelijkbare prijsverhogingen kwamen eerder een fabrikant van aidsremmers en een fabrikant van allergiemedicijnen in opspraak.

Redactie
Demonstratie in de VS tegen de 'hebzucht van de farmaceutische industrie'. Beeld
Demonstratie in de VS tegen de 'hebzucht van de farmaceutische industrie'.Beeld

Novum Pharma uit Chicago heeft vorige week de prijs van een tube Aloquingel meer dan verdubbeld. Sinds de farmaceut het middel in mei 2015 heeft gekocht is de prijs met bijna 3.900 procent gestegen, schrijft de zakenkrant The Financial Times.

Tot mei vorig jaar kostte de zalf - te gebruiken tegen eczeem en acné - 241,50 dollar (216 euro). Onder de nieuwe eigenaar werd een tube van 60 gram in één klap 1.100 procent duurder. In januari dit jaar volgde weer een prijsverhoging, waarna Novum vorige week opnieuw doorpakte.

De tube vermeldt dat de zalf 'waarschijnlijk effectief' is. Dat betekent dat de US Food and Drug Administration vindt dat er slechts beperkt klinisch bewijs is dat de zalf doet wat het belooft. De twee belangrijkste bestanddelen zijn iodoquinol, een decennia oud antibioticum, en polysaccharides, afkomstig uit de aloë-veraplant. Een vergelijkbare zalf met het antibioticum kost in de VS nog geen dertig dollar, een tube met aloë vera slechts een paar dollar.

Durfinvesteerder Martin Shkreli bereikte vorig jaar de status van 4381127 toen hij de prijs van een pil tegen paracitaire infecties met 5.556 procent verhoogde, van 13,50 dollar tot 750 dollar (12 euro tot 670 euro) per stuk. Ter vergelijking: in Nederland kost dit medicijn, dat aan aidspatiënten wordt voorgeschreven om infecties te bestrijden, 40 cent per stuk.

EpiPen

Farmaceut Mylan haalde onlangs het nieuws met een prijsverhoging van 500 procent sinds 2007 voor de EpiPen. Het medicijn, tegen een levensbedreigende shock als gevolg van een allergische reactie, kost per twee stuks 600 dollar (537 euro). In Nederland zijn de kosten, mede afhankelijk van de dosering, nog geen honderd euro per injectie.

De hoge medicijnprijzen zijn inmiddels een onderwerp in de presidentsverkiezingen geworden. Hillary Clinton heeft forse kritiek geuit op een aantal fabrikanten. Volgende week is er een hoorzitting in het Congres waar onder meer de baas van Mylan moet verschijnen. In de VS is er steeds meer kritiek op het beleid van 'kopen en verhogen'. Ook bazen van farmaceutische bedrijven hebben hun collega's opgeroepen deze tactiek te staken.

'De meest gehate man van Amerika', Martin Shkreli, tijdens een hoorzitting. Beeld reuters
'De meest gehate man van Amerika', Martin Shkreli, tijdens een hoorzitting.Beeld reuters

Novum is een particulier bedrijf dat cijfers over omzet of winst niet openbaar maakt. Het is in 2015 opgericht door een 'groep gelijkgezinde investeerders die geloven in het op de markt brengen van therapeutische vernieuwingen die betaalbaar zijn voor patiënten', zei een woordvoerder tegen de Financial Times.

Het Novum dat nu in opspraak is gekomen, heeft overigens niets te maken met het Nederlandse Novum Pharma. De medicijnenfabrikant uit Noordwijk is shirtsponsor van voetbalclub ADO Den Haag met StarBalm. Dat merk is onder sporters bekend met gels en oliën voor soepele spieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden