Prietpraat

Pinksteren laat nog even op zich wachten, maar in de rooms-katholieke kerk is de geest al enige tijd uit de fles....

De rooms-katholieke kerk in zwaar weer, eerst de kwestie van homoseksualiteit en hostie, vervolgens misbruik in de kerk. Tussen de bedrijven door werden een aantal liederen van Huub Oosterhuis op de zwarte lijst gezet. Doet me denken aan de brave huisvader die na een zware dag thuiskomt en zijn negatieve energie op zijn dierbaren afreageert, of zit het toch anders? Lijkt me een goede vraag voor psychologen.

Niet mijn kerk. Wat is mijn kerk wel? Mijn kerk vond lang voor modieuze prietpraat de kenniseconomie uit. In de middeleeuwse kloostereconomie was de combinatie van bidden, werken en de verbreiding van kennis en onderwijs een ongekende succesformule.

Over Hendrik VIII, die de Anglicaanse Kerk stichtte, wordt altijd verteld dat hij de katholieke kerk verliet om wat scheidingsperikelen. Natuurlijk is dat erg smeuïg voor de buitenwereld, die mijn kerk altijd graag in één adem noemt met seksueel gemoraliseer, maar in feite ging het om een nationalisatie van kerkelijke eigendommen. Kloosters werden opgeheven en de bijbehorende landgoederen, bezittingen en veestapels werden onteigend. Zoals de Amerikanen zeggen: Follow the money! Dan vergeet ik nog het schietgebedje, waarmee mijn kerk twitter ver vooruit was. Ik vermoed zelfs dat de inhoud van al die gebedjes wezenlijker was en is dan wat er nu zoal door de ether vliegt. En mensen die nu tegenwerpen dat er met al dat bidden en werken geen tijd was voor vrolijkheid en ontspanning, moet ik teleurstellen.

Wij rooms-katholieken hebben met onze bedevaarten toch maar mooi de vakantie en het toerisme uitgevonden. Mijn kerk!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden