Priesters moeten meer weten van sex en gezin

Priesters moeten veel meer weten over seksualiteit en problemen van huwelijk en gezin. Daarom heeft het Vaticaan de bisschoppen van de hele wereld opdracht gegeven de vorming van seminaristen op die punten drastisch te verbeteren....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Kardinaal Pio Laghi is de Vaticaanse minister van Onderwijs. Eerder werd hij bekend vanwege zijn steun als nuntius aan de dictaturen van Argentinië en Chili. Laghi heeft door bisschoppen en priesters uitgebreid onderzoek laten instellen op de seminaries. Hij is tot de conclusie gekomen dat de toekomstige priesters veel te 'fragiel' zijn om echtparen in nood goed te kunnen helpen.

De seminaristen zullen in het vervolg uitgebreid studie moeten maken van de seksualiteit, de bio-ethiek en alle problemen waarmee echtparen kunnen worden geconfronteerd: van echtscheiding tot abortus, van het gebruik van voorbehoedmiddelen tot kunstmatige bevruchting, en niet te vergeten drugs, eenzaamheid en economische zorgen, dit alles in 'onvoorwaardelijke aanhankelijkheid aan de morele en doctrinaire beginselen die het Leergezag voorhoudt'.

Toekomstige priesters, aldus kardinaal Laghi, moeten een 'realistische pastorale visie' hebben op de huidige crisis van huwelijk en gezin. Maar hij geeft toe dat priesters geen richtlijnen over de seksualiteit kunnen geven als ze zelf seksueel onrijp en onevenwichtig zijn: 'De kennis, raadgevingen en zorg van de opvoeder zijn belangrijk, maar wat veel meer telt, is zijn gedrag.'

Juist dat gedrag is niet altijd in overeenstemming met de kerkelijke leer. Een Oostenrijkse kardinaal is beschuldigd van pederastie met seminaristen, een Zwitserse bisschop is afgetreden omdat hij binnenkort vader wordt.

Italië heeft de laatste tijd een serie weinig stichtende episodes van priestersex opgeleverd. De bejaarde onderdirecteur van het Sixtijnse koor is gestorven in de armen van een prostituée. Een pastoor is vermoord door een Pools vriendje. Een kapelaan verdiende 's nachts bij als tippeltravestiet. Een andere geestelijke werd verrast bij een huiszoeking in een bordeel.

Kardinaal Laghi vindt dat heel erg, maar overdrijven is uit den boze. 'Honderd zuilen', zei hij, 'steunen de kolonnade op het Sint-Pietersplein. Als een brokstuk naar beneden komt, maakt dat veel herrie, maar het verstoort niet het heldhaftige getuigenis van de andere priester-zuilen van de kerk.'

Vlak naast dat plein heeft de Italiaanse politie twee dronken Zwitserse gardisten aangehouden. Samen met zeven andere soldaten van de paus hadden ze geparkeerde auto's en reclameborden vernield. De politie achtervolgde hen tot een van de ingangen van Vaticaanstad. Daar probeerden ze de agenten naar binnen te sleuren om hen 'krijgsgevangen' te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.