Priesters in de stress door werkdruk en besmeurd imago

AMSTERDAM - Een op de drie katholieke priesters heeft zoveel last van stress en psychologische problemen dat hij een burn-out oploopt. Voornaamste oorzaken zijn de toenemende werkdruk bij pastorale activiteiten en het besmeurde imago als gevolg van de vele schandalen van seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Italiaanse pater en psychotherapeut Giuseppe Crea onlangs presenteerde op een congres met de opmerkelijke titel 'Priesters op de divan'. Aanwezig op de bijeenkomst aan de Salesiaanse universiteit in Rome waren ruim tweehonderd geestelijken, psychologen, therapeuten en Vaticaan-watchers. Unaniem kwamen ze tot de conclusie dat het bepaald geen pretje is om anno 2012 priester in de katholieke kerk te zijn.

Want naast de al eerder genoemde problemen constateerden psychotherapeut Crea en psychobiologen dat priesters worstelen met het gevoel dat ze nauwelijks vrije tijd kunnen opnemen. Verder hebben ze moeite met de toenemende conflicten tussen oudere en jongere priesters en conservatieve en wat liberalere geestelijken. Daarnaast ervaren veel priesters een gevoel van eenzaamheid als gevolg van het verplichte celibaat.

Volgens Lucetta Scaraffia, historicus en redacteur van de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano, speelt ook nog een rol dat veel kandidaten voor het priesterschap 'creatieve en open' jongeren zijn die vaak teleurgesteld raken als ze uiteindelijk deel uitmaken van de kerk. Want daar krijgen ze te maken met 'een zeer conformistische wereld en een naar binnen gerichte cultuur'.

Op zoek naar oplossingen voor de geestelijke malheur van de priesters kwamen de congresgangers tot diverse mogelijkheden: gebed, steun en troost vinden bij andere priesters en sneller hulp zoeken bij specialisten.

Toch was er ook 'goed nieuws' voor de priesters. Uit het onlangs verschenen pauselijk jaarboek 2012 bleek dat er vorig jaar 1.600 priesters zijn bijgekomen. Hierdoor telt de katholieke kerk nu wereldwijd 412.200 priesters.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden