Priester van president Bolivia gepakt met drugs

De priester-genezer Valentín Mejillones Acarapi (55), die tweemaal tijdens indiaanse plechtigheden Evo Morales tot president van Bolivia zalfde, werd vorige week gearresteerd. In zijn woning in de armenstad El Alto, dicht bij La Paz, vond de Boliviaanse antidrugspolitie 350 kilo cocaïne.

De buren van Mejillones Acarapi zeiden dat in diens huis altijd een mysterieuze sfeer hing. Dat is niet vreemd. De Aymara-wijze draagt de titel van amauta, die in de religie van de Andes-indianen enkel is weggelegd voor de grootste spirituele leiders.

De walm van wierook in de woning van Mejillones Acarapi kon echter de sterke geur van chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van drugs niet onderdrukken. Daarom besloten buurtbewoners toch maar de politie te bellen.

Offerrituelen

Mejillones Acarapi overhandigde in 2006 en 2010 de leidersstaf aan president Morales, tijdens twee inwijdingsceremonies in ’s lands belangrijkste archeologische indianentempel Tiwanaku. Ook voerde hij bij deze plechtigheden offerrituelen uit voor de pachamama (moeder aarde) en de achachilas (goede geesten) om Morales en diens regering te beschermen tegen het boze oog.

De Boliviaanse drugsbestrijdingsdienst FELCN drong eind vorige week het huis van de sjamaan binnen en nam 350 kilo cocaïne en andere stimulerende middelen, die zich in een klein laboratorium bevonden, in beslag.

De drugs hadden een geschatte waarde van 300 duizend dollar en stonden op het punt verzonden te worden naar Santa Cruz, Bolivia’s grootste zakenstad en een distributiecentrum voor cocaïne in Zuid-Amerika.

Ingeluisd

Tijdens de politieoperatie werden ook de zoon van Mejillones Acarapi en twee Colombianen aangehouden. ‘Ik ben er ingeluisd. Het is een complete verrassing voor mij. Ik heb er niets mee te maken’, zei de priester-genezer. Verwijzend naar de Colombianen, verklaarde hij dat hij ze een gunst had willen bewijzen.

‘Ze zeiden dat ze kruidenpilletjes en zalfjes gingen maken, dus stond ik ze een vertrek van mijn huis af’, legde hij aan het Boliviaanse persbureau Fides uit. Kolonel Félix Molina, commandant van de FELCN, zei echter dat Mejillones Acarapi en de andere drie op heterdaad waren betrapt. ‘Toen we binnenvielen, waren ze juist bezig cocapasta tot cocaïne te laten kristalliseren’, aldus Molina.

Mejillones Acarapi is secretaris Cultuurzaken van de federatie van buurtraden van de reusachtige armenstad El Alto, een bestuursorgaan dat de loopbaan van Morales stimuleerde en waaruit veel medewerkers van diens regering zijn voortgekomen. In 1998 werd de Aymara-sjamaan tijdens een congres van inheemse volken benoemd tot coördinator van de indiaanse spirituele gidsen in heel Latijns-Amerika.

Celstraf

‘Het maakt niet uit om wie het gaat. Als een persoon zich schuldig maakt aan iets onrechtmatigs, moet deze zich onderwerpen aan de wet’, zei Bolivia’s vicepresident Álvaro García Linera vrijdag. Op drugshandel staat in Bolivia maximaal 21 jaar cel.

Het is niet de eerste keer dat iemand uit de vertrouwenskring rond Morales, oud-leider van de nationale vakbond van cocaboeren, in verband wordt gebracht met verdovende middelen. Twee broers van een naaste medewerkster, Margarita Terán, belandden onlangs in de cel wegens cocaïnesmokkel. Een paar dagen later werden ze om onbekende redenen vrijgelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden