Priester die 15-jarige jongen misbruikte alsnog op non-actief gezet door Oud-Katholieke Kerk

De Oud-Katholieke Kerk van Nederland heeft de emeritus pastoor die in 1973 een 15-jarige jongen seksueel misbruikte alsnog op non-actief gesteld en 'hem de mogelijkheid tot het voorgaan in kerkdiensten ontzegd'.

Alan, een slachtoffer van de pastoor. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Dat heeft het kerkbestuur donderdag meegedeeld naar aanleiding van een interview met het slachtoffer in de Volkskrant.

In 1973 woonde de nu 58-jarige Alan vijf weken in de pastorie van de parochiekerk in Alkmaar wegens 'een onveilige thuissituatie'. Zijn moeder had zware psychische problemen en als tiener was hij al eens weggelopen van huis. De priester, toen nog kapelaan, ontfermde zich over de jongen die ook misdienaar was.

Hij was een puber die zijn seksualiteit aan het ontdekken was. 'Het werd zo langzaam opgebouwd dat het bijna natuurlijk leek', aldus Alan in het interview. 'Maar dat was het natuurlijk niet. Pas veel later besefte ik dat hij gewoon misbruik heeft gemaakt van de afhankelijkheidsrelatie. En omdat ik loyaal wilde blijven aan mijn redder, liet ik het gebeuren.'

Alan uitte scherpe kritiek op de kerk, die toestond dat de dader (die het misbruik heeft bekend) nog steeds zijn werk als priester mocht uitoefenen. 'De bisschop van Haarlem realiseert zich dat er in 2015 wellicht te weinig tegemoet gekomen is aan de gevolgen van het misbruik voor het slachtoffer', aldus de persverklaring.

Twee jaar geleden diende Alan een officiële klacht in bij de kerk, een klachtencommissie verklaarde zijn klacht gegrond, de nu 78-jarige dader heeft excuses gemaakt en de kerk zegde toe eventuele therapiekosten te vergoeden.

Lees verder

Hoe de charismatische priester van de Oud-Katholieke Kerk Alan groomde
De als progressief bekendstaande Oud-Katholieke Kerk was nog niet eerder om misbruik in opspraak geraakt. Maar na de arrestatie van Nico S. in Cambodja wil Alan niet langer zwijgen over wat hem als tiener is overkomen. Lees het interview dat de Volkskrant met hem had hier. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden