Priegelwerk voor kinderhandjes

Kantonese siu-mai

TALLINA VAN DEN HOED

Dit weekend was het Chinees Nieuwjaar. Hier in de vinexwijk merk je daar niet zoveel van. Behalve dat het plaatselijke 'multiculinair Aziatisch restaurant' de rode lampionnetjes buiten ook daadwerkelijk heeft branden. En felle lampionnetjes in dwarrelende sneeuw ogen weliswaar feestelijk, ze halen het niet bij dansende draken op straat. Het wordt toch eens tijd voor een Chinatown, hier in ÜberVinex.

Vroeger werkte ik met een Chinese architecte die op allerhande oriëntaalse feestdagen haastig het kantoor kwam binnenrennen: 'Vlug, nu zijn ze nog warm!', riep ze dan, en uit alle hoeken en gaten kwamen architecten tevoorschijn om heerlijke door haar meegenomen Chinese gestoomde broodjes te eten.

Die broodjes maken we niet. Ik heb namelijk geen idee wat er precies in zat. Dim sum maken we wel. Siu mai. Dat is geen typisch Chinees-Nieuwjaar-eten, maar het is wel reuze lekker en feestelijk. Bij 't plaatselijke Chin. Ind. Rest. krijgt u er telkens maar drie en dat is altijd net te weinig. Zelf maken lost dat op, dan maakt u er gewoon zoveel als u zelf wilt. Dan kan je ook nog met anderen delen zonder dat je denkt: hè, wat jammer, ik wou het eigenlijk allemaal voor mezelf alleen.

Ontdooi de wontonvellen. Hak met de keukenmachine het varkensvlees tot grove prut. Voeg garnalen, shii-takes, sesamolie, bouillonpoeder en maïzena toe. Laat de machine nog even draaien, tot het op gehakt lijkt maar je nog wel kleine stukjes garnaal ziet. Zet dit een half uurtje in de koelkast. Snij van de wortel kleine staafjes van 2 bij 5 mm. Snij dan de wontonvellen in vieren, knip verschillende velletjes geperforeerd bakpapier op maat van je stoommandje. Door de gaatjes stoomt het netter.

Maak nu de siu-mai: leg een wontonvelletje op je vingers, lepel er met een nat theelepeltje telkens een knikkergrootte aan gehakt in en vouw de zijkanten van het velletje om de knikker heen. De bovenkant blijft open. Maak het een beetje netjes en duw dan een stukje wortel in het vlees. Leg het op het bakpapier en maak de volgende. Met natte handen kleeft het gehakt niet zo.

Kinderhandjes kunnen hier fijn bij helpen, als ze maar wel goed weten dat ze hier nu niet van mogen proeven! Ga door tot alles op is, doe de siu-mai op hun bakpapiertje in de stoommand en stoom ze in een pan met een laagje water telkens in 5 minuten gaar. Meteen opeten. Dopen met chilisaus of wat zoute Kikkoman-sojasaus.

ingrediËnten

¿ pakje wontonvellen (toko)

250 g varkenslappen

100 g gepelde grote garnalen

5 shii-take paddestoelen

1 tl sesamolie

1 tl tuinkruidenbouillonpoeder

1 tl maïzena

stoommandje/pan

bakpapier (perforator)

¿wortel

(50 stuks)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden