Preventie

Zelden lazen wij zo'n dom stukje over zogenaamd onnodige HIV-preventie, als dat van Peter Bügel (Wetenschap, 12 oktober)...

Amsterdam prof.dr. R.A. Coutinho Alg. dir. GG & GD Amsterdam. D.K.F. Mulder-Folkerts Coördinator HIV-screening zwangeren Amsterdam. drs. D.P. van Rooijen en dir. Aids Fonds

De gedachte dat HIV/aids in Nederland alleen voorkomt bij homo's, druggebruikers en prostituees is achterhaald. Juist voor zwangere vrouwen is het van groot belang om te weten of zij met HIV geïnfecteerd zijn. Als dat zo is, kunnen antivirale middelen tijdens de zwangerschap de kans om het kind te infecteren terugbrengen van 15-40 procent naar 1-2 procent!

In Amsterdam (waar alle zwangeren een HIV-test krijgen aangeboden) vinden wij zes tot negen HIV-geïnfecteerde vrouwen per jaar die niet op HIV getest zouden zijn als deze test niet aan iedere zwangere was aangeboden. Geen van hen behoorden tot een bekende risicogroep. Dankzij medicatie is geen van hun kinderen met HIV geïnfecteerd.

De test die gebruikt wordt is zo specifiek dat vals-positieve uitslagen vrijwel niet voorkomen. Verder is er goed onderzoek gedaan naar de kosten en baten van het testen op HIV van alle zwangeren. Die studies laten zien dat dit beleid kosteneffectief is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden