Preventie van obesitas
De bestrijding van overgewicht levert niets op zolang de overheid de frontale aanval op dikmakers uit de weg gaat.
'Een gezonde leefstijl verkopen als een hippe spijkerbroek.' Dit is de oplossing van het Convenant Gezond Gewicht voor de zorgwekkende toename van overgewicht bij kinderen. Om dit doel te bereiken, leveren bedrijven als Albert Heijn één keer per jaar een gezonde snack af op een basisschool in een van de 75 gemeenten waarmee het Convenant afspraken heeft gemaakt.
Het mag duidelijk zijn dat het probleem van overgewicht zo niet de wereld uit wordt geholpen. Om het tij te keren is meer nodig dan een leuk gebaar van een snackleverancier. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van snoepautomaten op scholen en andere openbare plaatsen. Maar tot deze echt zinvolle ingrepen blijkt de levensmiddelenindustrie niet bereid.
Onderwijl worden vooral kinderen alleen maar dikker. Daarmee lijkt de vraag gerechtvaardigd of het Convenant zich in de zes jaar van zijn bestaan niet heeft blindgestaard op oplossingen uit de markt. Wellicht kan voorzitter Paul Rosenmöller zijn energie beter richten op een andere partij: de overheid.
Voor verandering van leefstijl is ook geen eenvoudige publieke oplossing. Voorlichtingscampagnes of maatregelen als de invoering van een vettaks worden snel als betuttelend gezien. Toch moet het probleem van overgewicht met alle maatschappelijke consequenties van dien niet worden afgewimpeld als eigen verantwoordelijkheid. Om burgers te doordringen van de gezondheidsrisico's, is preventief beleid nodig. Dat begint met publiekscampagnes en effectieve interventies door jeugdartsen en eindigt pas wanneer de overheid de industrie en andere verantwoordelijke instanties op de knieën dwingt.
undefined