Pretparkgigant Six Flags komt naar Saoedi-Arabië

Het Amerikaanse pretparkbedrijf Six Flags Entertainment Corp gaat uitbreiden naar Saoedi-Arabië. Dat heeft de financieel directeur John Duffey maandag gezegd op de Saoedische zender Arabiya TV, meldt persbureau Reuters. De komst van een Six Flags attractiepark in het ultraconservatieve koninkrijk markeert de nieuwe koers van het land, uitgezet door de jonge prins Mohammed bin Salman.

Redactie
Achtbaan in een Six Flags park in Jackson, New Jersey Beeld afp
Achtbaan in een Six Flags park in Jackson, New JerseyBeeld afp

'We zijn zeer vereerd de gelegenheid te krijgen om een partnerschap aan te gaan dat Six Flags naar het koninkrijk zal brengen', aldus Duffey. 'Onze parken kunnen de entertainment bieden waar de Saoedi's naar streven.'

De aankondiging volgde op een ontmoeting tussen de Six Flags-CEO James Reid-Anderson en Mohammed bin Salman. De 30-jarige Saoedische prins, tweede in lijn van troonsopvolging, is momenteel op bezoek in de Verenigde Staten. Hij is daar om zijn ambitieuze hervormingsplannen te promoten die Saoedi-Arabië moeten voorbereiden op een toekomst met minder olie-inkomsten.

Eind april werden deze plannen gepresenteerd onder de titel 'Vision 2030'. Naast een grondige modernisering van de Saoedische economie, omvat Salmans toekomstvisie ook een sociaal-cultureel aspect. Het leven in de Saoedische steden moet prettiger worden en de kunstwereld zal meer geld en ruimte krijgen.

'Wij beschouwen cultuur en entertainment als onmisbaar voor onze kwaliteit van leven', staat in Vison 2030 te lezen. 'We zijn ons ervan bewust dat de culturele en vrijetijdsmogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn, de groeiende aspiraties van onze burgers niet weerspiegelen.'

Jongeren in Saoedi-Arabië vervelen zich suf, zo stelde Volkskrantverslaggever Rob Vreeken onlangs vast tijdens een reis door het land. Van de Saoedi's is 70 procent jonger dan 30. Veel jongeren in het oosten gaan voor hun vertier naar buurland Bahrein.

Lees meer over Saoedi-Arabië

Vision 2030 moet het Saoedi-Arabië van de toekomst worden. Moderne maatschappij versus verstikkende tradities (+).

Jong in de monarchale dictatuur van Saoedi-Arabië: 'Voor jongeren is het leven hier hard, oneerlijk en doods' (+).

Masterplan om af te raken van afhankelijkheid van olie. Luchtspiegeling of toekomstvisie? (+)

Een themapark van Amerikaanse makelij moet hier verandering in brengen. Het is nog niet duidelijk of en in welke mate Six Flags attracties als glijbanen en wildwaterbanen zal aanpassen aan de zedennormen van het streng religieuze land, waar openbare ruimtes zijn gescheiden voor mannen en vrouwen.

Six Flags heeft ongeveer 20 pretparken in Noord-Amerika. In maart tekende het bedrijf een overeenkomst om twee parken te openen in Vietnam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden