Pretparken

Wat hebben de pretparken dit seizoen te bieden aan duizelingwekkende achtbanen en de zwaartekracht tartende sensaties? Vier parken getest.

SEBASTIAAN TIMMERMANS

De pret begint al voordat je er bent. Wie ziet als eerste de achtbaan? Kijk daar rijdt een wagentje loom omhoog. En oh, wat knalt die hard naar beneden. 'Ik weet niet of ik daarin durf.' Bij een dagje pretpark draait alles om beleving en verwachting. Een ritje in een achtbaan duurt immers maar een minuutje. Het wachten kost vaak het veelvoudige aan tijd.

Dat weerhoudt honderdduizenden Nederlanders er niet van een dagje pretpark te doen. Hoogste tijd dus om bij het begin van het pretseizoen een bezoekje te brengen aan vier parken. Wat is er nieuw , wat misselijkmakend, wat supereng?

De Efteling in Kaatsheuvel

's Lands grootste, en ja na onze tour durven we het te zeggen: het mooiste park. De Efteling overtreft nog steeds de verbeelding. Met een grote werkplaats voor het schilderen van elfjes, ontwerpen van draken en bedenken van nieuwe sprookjes. Met een hotel, vakantiepark, golfbaan en een theater. Maar zoals de directeur zegt: 'Het hart blijft het Sprookjesbos. Nog steeds kunnen kinderen ademloos kijken naar de Rode Schoentjes.' Dat is niet meer dan een plaat waar rode schoentjes op dansen. Inderdaad, daar kan bijna geen achtbaan tegenop.

Nieuw is de show Raveleijn, die dagelijks ongeveer vijf keer wordt opgevoerd. Het publiek zit in een middeleeuws dorp, waar eenheerser zijn volk onderdrukt. Er komt een opstand onder leiding van zijn vrouw en vijf 'ravenruiters'. Er volgt een gevecht tussen ruiters en een monster - de afloop laat zich raden. Paul van Loon schreef het verhaal.

Vorig jaar werd Joris en de Draak geopend. Een houten racer-achtbaan, eentje met een verhaal. Hier race je met jouw achtbaantreintje tegen dat van een ander. Wie het eerst over de finish is, wint. Her en der op het parcours kom je elkaar tegen en zie je of je voor ligt. Wil je per se winnen, zoek dan zware teamgenoten. Dan ga je sneller.

De Efteling is het hele jaar open. Kaarten kosten 32 euro. Kinderen tot en met drie jaar gratis.

Toverland in Sevenum

Geschikt voor families en schoolreisjes en bij slecht weer. Dat is Toverland. Het tien jaar oude park is grotendeels overdekt. Twee grote hallen vol glijbanen, zweefmolens, een indoorachtbaan en heel veel kinderstemmen. Het park werd opgericht door een ondernemer die een pretpark wilde bouwen 'in een land waar het zo vaak regent'. Een goed idee. Naarmate het park groeide, nam ook de behoefte aan buitenattracties toe. Die zijn er dus ook.

Toverland groeit met haar publiek mee. In 2007 werd de Troy gebouwd. De grootste houten achtbaan van de Benelux en inderdaad: het is een monster. Met een snelheid van 90 kilometer per uur dender je naar beneden. Dat is toch nog schreeuwen geblazen in dit kinderpark. De Boosterbike is voor kinderen fantastisch, maar voor volwassenen een tikje knullig. In deze achtbaan zit je (goed vastgeklemd) op een net te kleine motor. Het is aftellen en dan weggeschoten worden. Toverland heeft nog meer spannende plannen. Die zijn geheim, maar bij de vraag of er een attractie bijzit die over de kop kan, wordt veelbetekenend gehumd.

Toverland is het hele jaar open. Een kaartje aan de kassa kost 22 euro (online 7,50 korting). Kinderen 14,50 euro.

Walibi in Biddinghuizen

Van Walibi, naar Sixflags en nu weer Walibi. Dit park heeft sinds zijn bestaan heel wat naamsveranderingen ondergaan. De corebusiness bleef echter ongewijzigd: achtbanen. Het park heeft er vijf. Plus een heel scala aan andere 'maagomdraaiers'. Daarmee richt het park zich nadrukkelijk op jongeren en andere sensatiezoekers.

Hoewel er ook genoeg speeltuinen en draaimolens zijn voor de gezinnen. De aankleding van dit park haalt het niet bij de Efteling, maar daar is het de bezoeker dan ook minder om te doen.

Klappers? De Goliath staat er al een paar jaar, maar dat maakt deze achtbaan niet minder eng. Van duizelingwekkende hoogte stort je naar beneden. Tranen stromen langs je wangen. Niet van verdriet overigens, maar omdat er tegen een snelheid van 106 kilometer per uur niet te knipperen valt. Nieuw dit jaar is de Speed of Sound. Een achtbaan waar je achterwaarts omhooggetakeld wordt, terwijl de muziek aanzwelt. Wanneer het karretje wordt losgelaten, volgt een parcours met looping, een schroef en een steile helling. Het karretje rijdt de helling op, wordt nog een stukje hogergetakeld en dan weer losgelaten. Wat dan volgt is het hele parcours, maar in z'n achteruit. Extra bonuspunten voor de misselijkheidsfactor.

In april alleen in de weekenden, vanaf mei dagelijks. Entree 30,50 euro. Korting is er voor kinderen en als je online je kaartje koopt.

Duinrell in Wassenaar

Het park is gelegen in een landgoed en in het bezit van een adellijke familie. Ook hier zijn schoolreisjes, gezinnen en opa's en oma's met kleinkinderen de doelgroep. Dus zijn er veel kleintjesvriendelijke attracties. Naast pretpark is Duinrell een camping en vakantiepark. Ideaal voor een tripje, want het huren van een Duingalow geeft ook toegang tot het park.

Duinrell heeft een enorm zwembad in het hart van het park. Het Tikibad, zo zegt Duinrell, heeft meer glijbanen dan welk complex ook in de Benelux. Dat werkt als een magneet op de bezoekers van het park, die graag naar beneden storten in de Flits of de Blits. Er zijn uitbreidingsplannen.

Vorig jaar werd in het park de Falcon geopend. De geluidsarmste achtbaan van het land. En toch een hele enge. Met zijn vieren zit je naast elkaar en rijd je steil omhoog, om vervolgens naar beneden te suizen en een looping te maken. Dat is dus een schietgebedje doen en wel tien keer de veiligheidsbanden aandrukken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden